Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Så här såg det ut under världscuptävlingarna i sprint i Oberstdorf i januari. Är publiken välkommen tillbaka när VM avgörs på den tyska skidorten i vinter? Bild: Heiko Junge/NTB/TT
Så här såg det ut under världscuptävlingarna i sprint i Oberstdorf i januari. Är publiken välkommen tillbaka när VM avgörs på den tyska skidorten i vinter? Bild: Heiko Junge/NTB/TT

Landslagschefen tror på VM utan publik

Svenske landslagschefen Anders Byström räknar med att vinterns längd-VM i tyska Oberstdorf avgörs utan publik.
– Det blir en viktig del i förberedelserna man bör tänka på, säger han.

Många landslagsåkare har genom åren vittnat om sina målbilder under träning när de åker in en kokande VM-arena med tusentals åskådare. Nu kan de få tänka om enligt Anders Byström, som tror på ett publikfritt VM.

Om det ens blir ett mästerskap i månadsskiftet februari–mars nästa år.

– Jo, jag är ganska säker på att VM kommer att genomföras. Världscupen kan bli i någon förändrad form, men Internationella skidförbundet (Fis) känner att det är oerhört viktigt att genomföra VM i Oberstdorf. Om inte mästerskapet blir av är vi riktigt farligt ute när det gäller Tyskland och längdskidor. Där är ju skidskyttet betydligt större än längdskidor därför är det så viktigt med ett bra och väl genomfört längd-VM i Oberstdorf, säger han.

"Rimlig tanke"

Däremot är Byström tveksam till att publik kommer släppas in på säsongens höjdpunkt.

– Visst är det tråkigt om det blir tomma läktare, men VM måste genomföras.

– Coronasituationen i Tyskland är bättre, men det blir inte mycket bättre. Därför är detta en rimlig tanke, med tanke på hur utvecklingen ser ut.

Därför gäller det att också förbereda åkarna för den ovana situationen utan den vanliga stämningen.

– Vi har diskuterat hur banorna i Oberstdorf ser ut och skräddarsytt våra pass för det. Det är ju träningar som sker utan publik. När vi vet hur det blir med publik i Oberstdorf får åkarna mentalt förbereda sig på det, säger Byström.

Många avhopp

Anders Byström, värvad från samma tjänst i skidskyttelandslaget, har nu varit landslagschef i tre månader. Han har analyserat den oro som präglade skidlandslaget förra säsongen.

– När Daniel Fåhraeus (längdchefen) anställde mig den 1 maj började han informera mig om resultatet av de intervjuer han haft med åkarna. Då fick jag en bra bild av läget, säger Anders Byström och berättar sin åsikt varför det varit så orolig i skidlandslaget:

– Det har varit oroligt och turbulent eftersom folk slutade och det fanns ingen organisation som höll över tid. Då blev det en organisation som fick börja om från noll.

Byström fortsätter:

– Nu har vi skapat en organisation ska fungera långsiktigt. Vi ska inte hamna i en situation när vi byter folk igen. Åkarna ska känna att detta är långsiktigt.

Anders Hansson/TT

Nye landslagschefen Anders Byström under träningslägret i Torsby i veckan.
Nye landslagschefen Anders Byström under träningslägret i Torsby i veckan. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det preliminära schemat för vinterns säsong:

2020

27-29/11: Ruka, Finland

4-6/12: Lillehammer, Norge

12-13/12: Davos, Schweiz

19-20/12: Dresden, Tyskland

2021

1-10/1: Tour de Ski – Val Müstair, Schweiz, Toblach och Val di Fiemme, Italien

16-17/1: Ulricehamn, Sverige

23-24/1: Lahtis, Finland

30-31/1: Falun, Sverige

20-21/2: Nove Mesto, Tjeckien

24/2-7/3: VM i Oberstdorf, Tyskland

10/3: Drammen, Norge

13-14/3: Oslo, Norge

19-21/3: Peking, Kina