Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors konstaterar att bättre förutsättningar för gravida fotbollsspelare är en viktig fråga som förbundet jobbar med. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Landslagschefen Marika Domanski Lyfors konstaterar att bättre förutsättningar för gravida fotbollsspelare är en viktig fråga som förbundet jobbar med. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Landslagschefen: "Otroligt viktig fråga"

Både svensk klubbfotboll och landslaget vill förbättra villkoren för kvinnor som vill kombinera elitfotboll med familjeliv.
Men det är svårt.
– Vi har diskuterat det här i flera år, säger Magnus Erlingmark, generalsekretare på spelarföreningen.

Spelarföreningen och elitklubbarnas intresseorganisation Elitfotboll Dam (EFD) är i pågående förhandlingar om ett nytt kollektivavtal. En viktig fråga är en policy för hur man som klubb ska agera om en spelare blir gravid eller har skaffat familj.

– Det skulle vara en trygghet om man kunde hitta en gemensam policy för hur man ska handskas med det här. Vi har diskuterat det här sedan flera år tillbaka med olika intensitet. Men det är svårt att hitta fram till en bra lösning, säger Magnus Erlingmark, generalsekreterare i spelarföreningen.

Svårlöst

Ett problem är att det är svårt att veta exakt hur en sådan policy borde se ut. Magnus Erlingmark förklarar det så här:

– Man är ju inte tillsvidareanställd som fotbollspelare och då blir det en annan sak. Du har ett tvåårsavtal och sedan kanske du får barn när det är ett år kvar på avtalet. Ett avtal är ett avtal, det finns ingen återanställningsskyldighet. Det är det som krånglar till det lite. Hur ska man göra? Ska man sätta avtalet på paus, eller hur ska ett sådant policydokument se ut? Om du hade varit tillsvidareanställd hade det varit lättare.

Finns policy

Det börjar ändå röra på sig, och detsamma gäller i korridorerna på Svenska fotbollförbundet. Hedvig Lindahl och Nilla Fischer är två spelare som tillsammans med landslagschefen Marika Domanski Lyfors försöker lyfta frågan. Men det är samma där, det är inte helt lätt att veta hur det ska hanteras.

– Vi har redan en policy där vi tittar på varje individ och försöker skapa så bra förutsättningar som det går. Men nu försöker vi titta ännu lite djupare i frågan och kanske sätta ännu fler riktlinjer för hur vi ska jobba vidare med den. Det är en otroligt viktig fråga för de som har familj. Och så länge förutsättningarna ser ut som de gör är det oerhört viktigt att skapa förutsättningar för de spelarna att fortsätta spela fotboll, säger Marika Domanski Lyfors.

Lasse Mannheimer/TT