Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Landslagschefen Olof Östblom.

Landslagschefen: "Ett misslyckande"

Sveriges tunga fall till en B-nation ska inte påverka resurserna för Damkronorna nästa säsong. Det är landslagschefen Olof Östblom tydlig med:

Förlusten mot Japan, 2–3, var ett tungt slag för svensk ishockey.

Aldrig tidigare har ett svenskt ishockeylandslag befunnit sig på B-nivå.

Nu är det ett faktum för Damkronorna.

- Det är klart att det är ett misslyckande för svensk damishockey och framför allt för Damkronorna. Det är ett oerhört olyckligt läge där det händer mycket positivt på många håll och kanter i dam- och tjejhockeyvärlden och i svensk damhockey.

- Det är en oerhörd tuff situation. Sedan hur vi tar det vidare är för tidigt att säga just nu, sade Östblom som var på plats i Esbo för ödesmatchen.

Varit på gång

Damkronornas fall är dock inget som kommer som en blixt från klar himmel. Redan för sex år sedan, vid VM 2013, var Damkronorna nära att åka ur och tvingades spela nedflyttningsmatcher. Vid VM för två år sedan klarade man sig från kval i sista grundserieomgången och sjundeplatsen i Pyeongchang i fjol var den sämsta OS-insatsen genom tiderna.

TT: Kan det till och med vara bra att ta ett omtag?

- Det kan aldrig vara positivt att ramla ur ett A-VM. Men nu är vi där och får agera därefter. Just nu är det bara en besvikelse och tomhet. Sedan har vi nya generationer på gång, men de är inte riktigt redo ännu att komma in och ta en större roll i Damkronorna.

- Det som hänt i dag är stort och allvarligt och det måste vi diskutera och titta på.

Knappa förberedelser

Förbundskapten Ylva Martinsen har sedan tidigare varit missnöjd med den korta förberedelsetiden inför VM. På grund av ett utdraget SDHL-slutspel kom många spelare dessutom till VM-samlingen utan att ha spelat match på över en månad.

- Den analysen är jättesvår att göra, vi har en modell i Sverige där vi bedriver verksamheten framför allt i föreningarna och det är ett system jag tror på. I andra länder satsar man mer på ett enskilt landslag och det har vi gjort förr. Men det vi lärde oss av det är att när det tar slut och de spelarna kliver av så finns det nästan ingenting bakom.