Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Albin Ekdal missar EM-kvalmatchen mot Rumänien på lördag på grund av skada.

Landslaget utan Albin Ekdal mot Rumänien

Efter flera tunga återbud kom ett till. Mittfältaren Albin Ekdal, 29, missar lördagens EM-kvalpremiär i fotboll mot Rumänien hemma på Friends arena.

Mittbackarna Victor Nilsson Lindelöf och Pontus Jansson samt mittfältaren Jakob Johansson har av olika anledningar försvunnit ur den ursprungliga truppen.

Ekdal har under hela veckan varit ett stort frågetecken efter fotskadan han ådrog sig i det italienska ligaspelet med Sampdoria förra helgen. Han har inte tränat kollektivt men in i det sista fanns det vissa förhoppningar om att han skulle kunna bli aktuell för spel.

Beskedet under fredagen var negativt.

- Foten svullnade upp men han har stadigt blivit bättre av behandlingen under veckan, men det är inte så bra att han kommer att delta i matchen, säger Janne Andersson.

Kan bli aktuell mot Norge

Förbundskaptenen utesluter inte att den centrale mittfältaren kan bli uttagningsbar till EM-kvalet mot Norge på Ullevål på tisdag.

- Vi hoppas att det utvecklar sig i samma riktning som det har gjort under de senaste dagarna. Då finns det stor chans att han är med på tisdag, säger Andersson.

Utan Ekdal och Jakob Johansson får förbundskaptenen bolla med ett antal olika alternativ på mittfältet.

Det mesta troliga är att Sebastian Larsson fortsätter som mot Ryssland i Nations League i höstas, som en något centrerad yttermittältare, Emil Forsberg tar den andra kanten medan Gustav Svensson får den defensiva innermittfältspositionen med Kristoffer Olsson i en mer offensiv roll centralt.

Janne Andersson beklagar att Ekdal, så viktig på mittfältet under VM förra sommaren, missar kvalöppningen mot Rumänien, men han oroar sig inte.

- Jag resonerar inte så mycket kring de spelare som inte är med. Han är normalt en viktig spelare för oss när han är med, nu blir någon annan en viktig spelare.

- Det är inte mer än så, säger förbundskaptenen.

Lagkaptenen Andreas Granqvist håller med:

- Albin har varit en viktig spelare för oss i de matcher där han har spelat och varit frisk. Men den som kommer in är också en bra spelare. Jag är inte orolig för vem Janne sätter in i stället, att den inte ska klara av jobbet.

Som i höstas

Hur som helst måste Andersson ändra en hel del i startelvan på grund av återbuden.

- Kontinuitet är så klart en viktig del i ett lag och ganska många av de spelare som var med i höstas är med nu. Jag tycker också att vi har en ganska bra bredd på egenskaper och jag hoppas att vi kan bygga vidare på det vi har gjort.

Via segrarna i Nations League mot Turkiet och Ryssland sent i höstas tog sig landslaget ur baksmällan som slog till efter VM-succén. Den röda tråden är och förblir en stadig, tät defensiv. Det är fundamentet för en fungerade, effektiv offensiv.

- Vi ska ta vid där vi slutade mot Ryssland. Ett bra försvarsspel bygger en bra anfallsfotboll. Vi är noggranna i det vi gör. Vi höll nollan i de sista tre matcherna i Nations League och det är ju också förutsättningen för en bra anfallsfotboll.

- Det är väldigt många delar som ska fungera för ett bra spel och hur det ser ut hänger också på vilka vi möter, men vi har ambitionen att ta vid där vi slutade i höstas, säger Janne Andersson.