Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

William Nylander hoppar upp i Henrik Lundqvists famn efter att VM-guldet är säkrat. Arkivbild.

Landeskog: "Finns inget tak för den grabben"

William Nylander, 21, gjorde 65 poäng förra NHL-säsongen och valdes sedan till VM:s mest värdefulle spelare. Är det här bara början?

I våras tog sig Toronto till NHL-slutspelet för första gången på fyra år.

En anledning till det var lagets unge svensk William Nylander, som gjorde 22 mål och 39 assist i grundserien och sedan ytterligare fyra poäng i slutspelet.

- Det gick bra. Jag började ganska bra sen gick det lite nedåt ett tag, men sen kom jag i gång igen. Jag tror att det var en viktig säsong och man lärde sig mycket. Vi har något bra att bygga vidare på, men det kommer att bli tuffare nu när alla vet att vi har ett bra lag, sade han till TT i början av maj.

Då var han på Bromma flygplats och väntade på att få åka till Köln och spela sitt första VM med Tre Kronor.

Gjorde 14 poäng

Väl på plats i Tyskland imponerade William Nylander i match efter match med sin fart och skicklighet. Och ett par veckor senare hade han samlat på sig följande:

* Ett VM-guld.

* Priset som turneringens MVP (mest värdefulle spelare) efter 14 poäng.

* En plats i All star team.

Här pratar vi succé.

Washingtons stjärnforward Nicklas Bäckström, som kom till VM mitt under turneringen, spelade i samma kedja som Nylander och tror absolut att han är nästa stora svenska NHL-stjärna.

- Han har alla pusselbitar. En ganska allround spelare. Han tar tag i mycket själv också och det är viktigt i dagens hockey. Han gjorde en väldigt fin VM-turnering och han kommer att bli ännu bättre också. Det var hans första riktiga år förra året och han kommer att växa till en ännu bättre spelare än han redan är, säger Bäckström.

"Finns inget tak"

Även New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist – stor guldfixare tillsammans med Bäckström och Nylander – hyllar 21-åringen.

- Hur bra kan han bli? Det är bara han själv som sätter gränserna känns det som. Det hockey-IQ han har är ju otroligt imponerande.

- Jag kommer ihåg när man såg honom som tioåring att hade han touchen. Sen är det ju så mycket som ska stämma på vägen för att man ska nå hela vägen. Han har en pappa (Michael Nylander) som vet vad som krävs och det tror jag har hjälpt honom. Han är en fantastisk spelare och en härlig kille också.

Gabriel Landeskog, kapten i Colorado, var en annan svensk NHL-stjärna i VM.

Precis som Bäckström och Lundqvist spår han många framgångsrika år för Nylander i framtiden.

- Det finns inget tak för den grabben. Han kan spränga alla gränser. Han bevisade för mig i VM hur bra han verkligen är. När man som jag spelar i den västra konferensen får man inte se lagen i öst så mycket. När man väl får se honom på så nära håll i matcher och på träningar... det kommer att bli något speciellt, säger han.