Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Lance Armstrong: Dopningen kan ha orsakat min cancer

Lance Armstrong ger i en ny dokumentär mer detaljer om dopningen som kantade hans karriär.
Och han utesluter inte att det var dopningen som låg bakom att han fick testikelcancer, det skriver cyclingnews.com.

Den förre detta proffscyklisten Lance Armstrong vann sju Tour de France-titlar mellan 1999 och 2005 och var en megastjärna inom cykelsporten. Men efter år av rykten fällde den amerikanska antidopningsbyrån USADA honom 2012 för dopning och tog ifrån honom alla titlar han vunnit efter 1998. 2013 erkände han att han dopat sig under karriären.

LÄS MER: Möt Joel Lundqvist i en längre intervju om livet på hemmaplan borta från strålkastarna

I en kommande dokumentär, som kommer sändas av ESPN i slutet av maj, berättar Armstrong nya detaljer om dopningen, det skriver cyclingnews.com.

Han säger att han började dopa sig redan som 21-åring. Det innebär att han troligen var dopad när han 1993 vann VM-guld. Mindre än en månad efter världsmästerskapet fyllde han 22 år.

– Det finns olika sätt att definiera dopning. Det enklaste är att definiera det som att bryta mot reglerna. Gavs vi injektioner och vitaminer och andra liknande saker i ung ålder? Ja. Men det var inte olagligt, så..., säger Armstrong i dokumentären och den tidiga dopningen, enligt sajten.

LÄS MER: Wilma Olaussons proffsdröm sattes på paus när coronakrisen kom: "Något jag laddat till tusen för"

Utesluter inte att dopningen kan ha legat bakom cancerdiagnosen

På frågan om han visste vad som var i sprutorna han fick svarar den nu 48-årige Armstrong:

– Självklart. Jag frågade alltid, och visste alltid, och tog alltid besluten själv. Ingen sa: "Fråga inte, detta ska du ta". Jag lärde mig vad jag fick och jag valde att ta det.

1996 diagnostiserades Lance Armstrong med testikelcancer, och i dokumentären ska han ha fått frågan om han tror sjukdomen kan ha varit ett resultat av dopningen.

LÄS MER: Mia Strand, 52, har sprungit varje dag sedan 2015

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag vet inte om jag ska svara ja eller nej, men jag skulle definitivt inte säga nej, svarar han och tillägger att enda gången han tagit tillväxthormoner var under säsongen 1996.

2009 gjorde Armstrong comeback och han deltog i Tour de France 2010. Bild: Bas Czerwinski

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.