Lahti: "Har aldrig sagt att någon var dopad"

Efter finalen på 10 000 meter riktade svenskan Sarah Lahti misstankar om dopning mot guldmedaljören Almaz Ayana, Etiopien. Nu backar hon från uttalandena som hon menar var felaktiga. "Jag är förvånad att en fråga som varit på agendan så länge kan bli så felaktigt tolkad", skriver hon på sin Facebook-sida.

ANNONS
|

Sarah Lahti slog svenskt rekord i finalen på 10 000 meter i Rio men den stora bedriften stod etiopiskan Almaz Ayana för när hon vann guld och krossade det 23 år gamla världsrekordet med 14 sekunders marginal.

Efter loppet luftadesvenskan dopningsmisstankar rörandeAyana.

– Jag tror inte på att hon är 100 procent. Det går för lätt för henne, man ser inget ansiktsuttryck. Hon bara köttar på medan vi andra kämpar för livet där bak. Så stor skillnad kan det inte vara, saLahti då.

LÄS OCKSÅ:Svenskans attack: "Går för lätt för henne"

Lahti anklagadesfrån etiopisk håll för rasismoch nubackar honfrån uttalanden, på sin Facebook-sida skriver hon enligt Aftonbladet:

ANNONS

"Jag är förvånad att en fråga som varit på agendan i flera år kan bli så felaktigt tolkad. Min syn på det hela är följande:

1. Jag har aldrig sagt att Ayana eller någon annan är dopad.

2. Jag är INTE en rasist. Jag omfamnar alla.

3. Min intention var aldrig att anklaga någon, jag ville bara höja min röst mot dopning. Jag har en dröm att alla får tävla på lika villkor och att alla länder jobbar i samma riktning.

4. Det handlar inte om Ayana, men kanske var det så att mitt sätt att uttrycka mig själv har tolkats fel och för det ber jag om ursäkt.”

ANNONS