Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Linus Wahlqvist och hans lagkamrater i det svenska U21-landslaget står på tröskeln till en historisk bedrift. Tre raka EM-slutspel.

Lagkaptenen: "Vi får inte vara fega"

Ett gäng U21-spelare från Belgien. Det är allt som står mellan ett ungt, frejdigt Sverige och ett tredje raka U21-EM.

Förutsättningarna inför det som inträffar på Guldfågeln arena i Kalmar är väldigt enkla, rent matematiskt. Tre svenska poäng innebär en plats i U21-EM i Italien nästa år. En eller inga poäng och drömmen kan gå i kras – om Sverige inte blir en av fyra bästa grupptvåor och kan ta sig vidare via playoff.

Lagkaptenen Linus Wahlqvist, med marginal den mest U21-landslagsmeriterade rent matchmässigt i Roland Nilssons 18-mannatrupp, vet vad för upplevelser som väntar vid en framgångsrik avslutning på kvalet.

- Jag har fått äran att göra ett U21-EM innan och två U17-slutspel. Och det är det roligaste man kan göra. Mycket står på spel i varje match, man får ligga iväg länge och slåss mot de bästa, säger den Norrköpingsfostrade försvararen.

"Yngre och hungrigare"

Det har hänt en del för Linus Wahlqvist sedan det senast begav sig för honom i U21-mästerskapssammanhang i Polen 2017. Tryggheten i Norrköping har bytts ut mot ett proffsliv i tyska Dynamo Dresden och ett par siffror till har adderats på ålderskontot.

Likt alla U21-landslag så innebär åldrande automatiskt också förändring från upplaga till upplaga.

TT: Hur skulle du jämföra laget då och laget nu?

- Om man jämför med förra U21-laget så hade vi kanske lite mer rutin, lite fler äldre spelare som varit med längre. Som Kristoffer Olsson, Simon Tibbling och Alexander Fransson. Här är det lite yngre och hungrigare. Alexander Isak, Mattias Svanberg, Pontus Dahlberg … Vi har många 99:or som är oerhört bra.

- Men genom åren har man lärt sig att man jobbar likadant i landslag. Det blir ganska likt i slutändan även om det skiljer lite på spelartyper.

"Styra och prata"

Yngre och hungrigare låter också som en bra kombination för att uppnå det lagkaptenen tror blir viktigast för att få fira en EM-plats redan här och nu.

- Vi får inte vara fega. Det är nu det gäller som mest. Och då måste vi fortsätta tro på det vi gör, spela vårt spel och ligga tajt i defensiven.

På ett sätt har Linus Wahlqvist ett extra stort ansvar i just detta. Med kaptensbindeln på armen och 28 U21-landskamper på cv:t så är det Wahlqvist som ska vara ledaren, rösten och pådrivaren på planen.

- "Rolle" (Roland Nilsson) vill att jag ska styra och prata mycket, och det är det jag försöker göra. Det gäller bara att vara sig själv.

Kan bli historiskt

Med det ansvaret hjälper det nog att han slog igenom i och spelade flera år för ett IFK Norrköping med en rutinerad Andreas Johansson med bindeln. Om inte annat rent inspirationsmässigt.

- Vi är väl ganska olika som kaptener. "Ante" är den bästa kapten jag haft och han är inte alltid den som pratar mest. Bara hans aura gör att man känner sig säker på något sätt. Det är svårt att säga om min gör det, säger Wahlqvist med ett skratt.

Huruvida hans aura ändå kan leda och inspirera hela vägen till något historiskt avgörs i kväll.

TT: Tre raka EM-slutspel för ett svenskt U21-landslag …

- Det kan ju bli första gången någonsin. Inte bara på grund av just det, men det skulle betyda massor.