Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lagerbäck: "Vi<br>spelade inte bra"

Lars Lagerbäck hade chansen att bli historisk, men missade den. "Det låste sig helt enkelt", säger förbundskaptenen efter 1-1 mot Nordirland.
Trots besvikelsen efter Råsundakrysset mot Nordirland ser det ljust ut för Sverige. Det krävs flera mirakel för att blågult ska missa EM nästa sommar.
Och det kanske är bäst att börja med att reda ut begreppen. Sverige har två kvalmatcher kvar (Spanien borta, Lettland hemma). Det räcker med en ynka poäng där för EM-biljetten ska vara säkrad.
Och om Sveriges skulle kamma noll där måste ändå Nordirland vinna sina båda resterande matcher (Danmark hemma, Spanien borta). Först då missar vi äventyret i alperna.
Lars Lagerbäck verkar dock ha lärt sig av kritiken efter matchen mot Trinidad/Tobago i VM förra sommaren. När han möter pressen efter 1-1-matchen mot Nordirland försöker han inte mörka, utan säger vad alla har sett:
- Detta är en av av våra sämsta tävlingsmatcher, kanske rentav den sämsta.
Och:
- Vi spelade inte alls bra. Det var en stressmatch. Vi kom fel i alla andrabollar och var för överambitiösa i vår defensiv.
Och;
- Jag förstår att publiken buade efter slutsignalen. De hade höga förväntningar och var inte nöjda.

Annars började det så bra. Efter en kvart kom 1-0. Tobias Linderoths frispark letade sig till sist fram till Olof Mellberg som fick in bollen.
Ett bra tag var det en sådan där typ av match som förbundskaptenen gillar. Inget oväntat hände, allt var planerat och hade gått att förutse. Sverige stängde av Nordirland, krympte ytorna och spelade på resultatet.
Men blågult blev på tok för passivt. I mitten av andra halvleken hade svenskarna sjunkit så långt tillbaka att till och med den offensive mittfältsspetsen Anders Svensson mer eller mindre satt i Andreas Isakssons knä. Nordirland spelade runt bollen och pressade ut energi ur svenskarna.
- De sprang mer och läste spelet bättre samtidigt som vi stressade och var alldeles för överambitiösa. Med all respekt för Nordirland är jag väldigt besviken. Det var inte alls bra, säger Lagerbäck.
Precis som på Parken i juni funkade inte samarbetet mellan Olof Mellberg och Peter Hansson särskilt bra. I 72:a minuten gjorde nordirländarna en snabb omställning. Mellberg halkade, Hansson sjabblade - och Kyle Lafferty drog på ett bra skott som betydde 1-1.
Därefter hände inte mycket mer än att Kim Källström hade en frispark i ribbans överkant. Det här var en match som aldrig tände till, som aldrig fick tillräckligt med intensitet.
- Vi var förberedda på detta, att det skulle bli sönderryckt och många inkast och avbrott. Därför kan vi inte skylla på det, säger Lagerbäck.

Har det varit för mycket snack om att ni kunde bli klara i och med en seger mot Nordirland?
- Det är klart att det pratats om det, men vi har försökt att hålla det utanför gruppen. Det enda positiva är väl att vi i alla fall inte försämrade vårt läge.
Lars Lagerbäck är också ovanligt rättfram i sin spelarkritik.
- Det var jämnt överlag och det var inte särskilt bra överlag. Det var slätstruket. Andreas Isaksson kan inte lastas för målet och Zlatan försökte hålla i bollen … men, nej, det var en dag då ingen stack ut.
Just därför får 59-årige Lagerbäck vänta minst en månad på att bli den första förbundskaptenen som tar Sverige till fem raka mästerskap.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.