Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lagerbäck till attack mot medierna

Lars Lagerbäck inleder ett nytt VM-kval - med att gå till attack mot medierna. - Jag vill inte bli beskylld för att vara en lögnare, säger han.
En sommar är snart slut, en höst väntar bakom hörnet, ett VM-kval ska börja. September kommer med nya romaner och brinnande träd, med nya målsättningar - och med delvis nya svenska landslagsspelare.

Lars Lagerbäck har inte mer än hunnit presentera kvaltruppen till matcherna mot Albanien (6 september) och Ungern (10 september) i det där svettiga rummet på Råsunda förrän han viker av från mallen och håller ett litet anförande innan ordet släpps fritt:

- Jag vill göra en markering. Jag vill inte bli beskylld för att vara lögnare. Det är att trampa över gränsen. Jag förstår att vissa av er söker konflikter. Jag kan ta kritik och det är bara roligt att fotbollen engagerar så många, men jag måste säga ifrån när jag blir kallad lögnare.

Lagerbäck påstår att han har blivit tilldelad just detta epitet ett antal gånger under åren.
- Det är verkligen inte roligt att som offentlig person bli kallad lögnare. Tidigare har jag pratat personligen med dem som har skrivit att jag varit det, men nu går jag ut så här i stället.

På frågan vad han menar och mer konkret tänker på svarar han svävande:
- Jag vill inte gå in på det något mer. Men jag har hört att jag har blivit kallad för det i dag igen.
Det var efter Zlatan Ibrahimovics och landslagsledningens beslut att vila Zlatan i landskampen mot Frankrike, och Zlatan sedan omedelbart spelade för Inter, som förbundskaptenen i tidningar och bloggar har anklagats för att ha undanhållit vad det beslutet baserades på.

Men dessförinnan hade förbundskaptenen presenterat en kvaltrupp. Rami Shaaban, Erik Edman och Johan Elmander saknas på grund av skador, annars är det ungefär som väntat.

- Det har varit självklart på de flesta positionerna. Att Max von Schleebrügge är med beror mest på att vi ville ha in en vänsterfotad spelare till, säger Lagerbäck.

Enda överraskningen:
Viktor Elm, 22 år och från Kalmar FF, är uttagen.
- Han gjorde bra ifrån sig i USA i vintras i sin enda landskamp hittills och han har gått bra i Kalmar under säsongen. Han är väldigt allround och har ett bra spelintellekt. Detta kan göra honom gott, att få mer erfarenhet.

Förbundskaptenen meddelar också att han på intet vis kommer att skrota 3-5-2-uppställningen som vi såg mot Frankrike förra veckan.
- Vi kommer att försöka hålla liv i båda spelsätten och lägga ner mest energi på det nya. Men jag tänker inte avslöja redan nu vilket vi vill använda mot Albanien och Ungern.
Och vem blir ny lagkapten då?
- Det är inte klart än, utan vi kommer att ta det med killarna vid samlingen på måndag nästa vecka.

* Johan Elmander saknas i den VM-kvaltrupp som fotbollslandslagets förbundskapten Lars Lagerbäck presenterade i går. Elmander ådrog sig en skada i Boltons match mot Newcastle i lördags.
VM-kvalet inleds borta mot Albanien den 6 september. Fyra dagar senare spelar Sverige mot Ungern på Råsunda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.