Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges svenske förbundskapten, Lars Lagerbäck. Arkivbild.

Lagerbäck – Sveriges dolda Tysklandsscout

Om knappt två månader väntar världsmästaren Tyskland i fotbolls-VM. I förberedelserna har Sverige tagit hjälp av Norges förbundskapten Lars Lagerbäck.

När Janne Andersson tog över som förbundskapten för herrlandslaget i fotboll i augusti 2016 så fanns Lars Lagerbäck med som rådgivare. Som Norges förbundskapten har Lagerbäck nu spelat en viss roll i Sveriges scoutingarbete inför VM-gruppspelet i Ryssland där Tyskland väntar på midsommardagen.

Norge förlorade med 0–6 mot det regerande världsmästarlaget i VM-kvalmatchen i Stuttgart i september. Lagerbäck – förbundskapten för Sverige 1998–2009 – har delat med sig av sina upplevelser till den nuvarande svenska landslagsledningen.

"Tömde honom"

- Vi tömde honom på vilka intryck han hade av tyskarna. Det handlar hela tiden om att söka kunskap och söka information. Det är inget som kommer att landa hos mig utan vidare, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren.

TT: Kommer Lagerbäck vara med mer inför VM?

- Nej, Lasse är inte med överhuvudtaget. Det var mer som att han och jag är goda vänner. Han är en av dem som mött Tyskland senast i en tävlingsmatch. Då kände jag att "tjänstefel om jag inte lyssnar med Lasse vad han har att säga", mer än så var det inte. Det är viktigt ändå att träffa de personer som kan lite om de motståndare som kommer.

Scoutrapport

Vad Lagerbäck sagt berättar inte Wettergren. Men under torsdagen och fredagen kommer de svenska förbundskaptenerna, målvaktstränaren Maths Elfvendal och det analytiska teamet med Paul Balsom och Christoffer Bernspång i spetsen att få en gedigen rapport.

Sveriges mer öronmärkta VM-scouter Lars Jacobsson (Sydkorea), Roger Sandberg (Tyskland) och Tom Prahl (Mexiko) ska ha en dragning på Svenska fotbollförbundets kansli i Solna utanför Stockholm.

- Vi ska gå igenom motståndarna rejält, i detalj. Hittills har vi tittat på dem var för sig, nu är det scouterna som ska avlägga en rapport. Det ska bli intressant att höra vilka intryck de har fått, säger Peter Wettergren.

TT: Hur viktig är rapporten?

- Vi vill ju göra ett noggrant jobb i det vi presenterar för spelarna. Det ligger också lite till grund för vilken taktisk ingång vi ska ha i de olika matcherna. Så den är viktig, men sedan är det vi själva som gör det viktiga.