Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lars Lagerbäck visar hur mycket Nederländerna bryr sig om Sverige.

Lagerbäck: Nederländerna är pressat

Som förbundskapten för Island besegrade Lars Lagerbäck Nederländerna två gånger om. Om det är något att ta med sig inför tisdagens VM-kval? Nja.

Island chockade inte bara fotbollsvärlden under sommarens EM-slutspel.

Redan i kvalet till mästerskapet i Frankrike skördade det lilla landet stora framgångar. Bland annat slogs mäktiga Nederländerna tillbaka, såväl på hemmaplan som på bortagräs.

Med andra ord vet Lars Lagerbäck, som var förbundskapten för önationen, hur man gör för att vinna mot VM-bronsmedaljören från Brasilien 2014.

Men det spelar ingen större roll.

"Har en trevlig roll"

Inför Sveriges VM-kvalpremiär mot Nederländerna på Friends Arena på tisdag tror Lagerbäck helt enkelt att nederländarna, som skakats av interna stridigheter, inte bryr sig om vilka som står på den andra planhalvan, eller vilka som finns i ledarstaben.

- Det skulle bara vara marginellt i sådant fall, säger han.

- Men de är under press. Fast ni vet att jag inte får uttala mig om motståndet.

Nej, Lagerbäcks nya roll i det nya svenska fotbollslandslaget skiljer sig från vad han – och alla andra – är van vid. Som rådgivare till förbundskapten Janne Andersson ska han mest finnas där som ett bollplank.

- Janne är en "teammänniska". Jag har varit med sedan de samlades och konkret började planera. Så jag är med och planerar och är välkommen att komma med synpunkter, utan att behöva. Jag tycker att jag har en väldigt trevlig roll.

Lagerbäck kan och vill inte peka på några konkreta saker han har hjälpt till med under landslagssamlingen.

- Spelarna har gjort väldigt bra träningar. Försvarsträningarna som Peter (Wettergren, den assisterande förbundskaptenen) körde såg riktigt bra ut. Men jag känner ju inte två tredjedelar av spelarna. Jag har knappt sett dem spela live.

Ser likheter med Island

Som förbundskapten för Island slog Lagerbäck och hans manskap konstant ur underläge. Situationen med Sverige nu, utan pensionerade stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Kim Källström, är liknande.

- Ja, det kan man säga. Men det är inte 100 procentigt jämförbart. Det här är ett relativt oerfaret landslag. Island på sitt sätt var inte oerfaret, många hade ungdomslandskamper. Men på det sättet är det ändå lite lika, säger Lars Lagerbäck.