Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När Lars Lagerbäck blev förbundskapten var det slut på semestern för Islands landslagsspelare.

Lagerbäck fick Island att tro

Island hade talangerna och tuffheten – men saknade tron på att fotbollslandslaget faktiskt kunde vinna matcher. Då ringde de upp en skäggstubbig norrlänning. Fyra år senare har Lars Lagerbäck förvandlat ett omotiverat kompisgäng till Europas största sensation.

Den tidigare allsvenska skytteligavinnaren Gunnar Heidar Thorvaldsson är i full färd med att snickra på sin nya solterrass ute på Västmannaöarna. Han berättar att det kliade rejält i fötterna när han såg sina landsmän besegra England.

- Alltså hela Island ser ut som en dålig Disneyfilm, säger han och skrattar.

- Hela den här sagan är ju lika löjlig som den är fantastisk. Det som Lars gjort med spelarna har gett en tillbaka tron på fotbollen. Tron på att allting är möjligt.

En septemberdag 2011 samlades det isländska förbundsfolket i ankomstterminalen på Keflaviks flygplats. Där väntade de på att en viss Roy Keane skulle landa för att slutföra förhandlingarna och krita på som ny förbundskapten. Irländaren dök aldrig upp.

- Keane hade förmodligen fört med sig en liknande disciplin och professionalitet som den Lars introducerade. Precis det vi behövde som mest, säger den Köpenhamnsbaserade fotbollsskribenten Tryggvi Páll Kristjánsson.

- Däremot är ju Lars avsevärt mer diplomatisk. Keane hade kunnat bli en succé, men han kunde lika väl i stället ha retat upp hela landet.

Ingjutit hopp

Innan Lagerbäck tog över gick de isländska landslagssamlingarna mest ut på att träffa kompisar. Resultatet ute på planen kom i andra hand.

- Vi spelade helt enkelt inte för att vinna matcher, sade Malmö FF:s mittback Kári Árnason i en intervju med Fotbollsmagasinet Offside inför EM.

Sin första samling inledde Lagerbäck med en powerpoint-presentation där han visade hur Island steg för steg skulle ta sig till VM i Brasilien. Den höga ambitionsnivån imponerade på spelarna som omgående fick lära sig att landslagsuppehållen inte längre skulle vara en semester.

- När man bor på en isolerad ö blir det lätt att man bara kör på i samma spår. Förbundskaptenerna tog ut samma spelare gång på gång oberoende om de presterade eller inte. Men när en tränare utifrån med Lars erfarenhet så tydligt visade att han trodde på att landslaget faktiskt kunde åstadkomma någonting förändrades attityden fullständigt, säger Tryggvi Kristjánsson.

Inte bara defensivt

Vid sidan av planen har Lagerbäck professionaliserat organisationen, det gäller allt från kvalitén på maten till fystränarnas kompetens. Ute på planen har han på sedvanligt manér byggt bakifrån och skapat en försvarslinje där summan blir mycket större än spelarnas individuella skicklighet.

- Av försvararna i EM det väl egentligen bara Ragnar Sigurdsson som håller hög internationell klass. Tidigare hade vi duktiga försvarare som Hermann Hreidarsson och Gudni Bergsson – ändå försvarar vi oss i dag på en helt annan nivå än tidigare. Med all respekt är det otroligt vad Lars taktik får ut av spelare som Kári Árnason och Birkir Már Sævarsson, säger Kristjánsson.

Men i allt hyllande av den isländska defensiven påminner Kristjánsson om att Island faktiskt gjort mål i varenda EM-match. När Eidur Gudjohnsen hade sina glansdagar bestod den isländska anfallsplanen i princip av att passa bollen till sin stjärnspelare och hoppas på det bästa.

- Det som i sommar skiljt åt från andra mindre fotbollsländer som Albanien och Rumänien är att vi inte bara försvarar oss, utan även skapar farligheter i offensiven. Det rör sig kanske inte direkt om några "sambamål", men det spelar mindre roll.

Grund för nästa generation

Lagerbäcks inflytande begränsar sig inte till seniorlaget. U21-landslaget ligger tvåa i sin kvalgrupp till EM 2017, och Kristjánsson säger att han vore förvånad om inte Lagerbäck har haft ett finger med i spelet även där.

- U21-förbundskaptenen Eyjólfur Sverrisson hade herrlandslaget några år innan Lars och var då en fullständig katastrof. Kanske ungdomslandslaget helt enkelt passade Sverrisson bättre, men det är intressant att spekulera i om inte Lars även där haft ett och annat att säga.

När den isländska EM-sagan tar slut tackar Lagerbäck för sig, och frågan islänningarna nu ställer sig är om svenskens kompanjon Heimir Hallgrimsson är redo att styra skutan på egen hand. Kristjánsson är inte orolig.

- Om Heimir inte är redo efter fem år med Lars kommer han aldrig att bli det. Han har fått den bästa utbildning man kan få.