Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Lagerbäck: Det handlar om att vinna

Lars Lagerbäcks fotbollsresa går vidare. På tisdagen presenterades han som ny förbundskapten för Norge. – Jag gillar inte uttryck som "attraktiv fotboll" eller "underhållande fotboll", deklarerade han på en presskonferens.

Efter Norges svaga start på VM-kvalet fick Per Mathias Högmo sparken som förbundskapten – och spekulationerna om efterträdaren tog genast fart. På en presskonferens på tisdagen bekräftade det norska fotbollsförbundet att man försökt locka över FCK-tränaren Ståle Solbakken, men misslyckats. Efter det har man varit i kontakt med en handfull namn, varav Lagerbäck ska ha varit förstavalet. 

68-åringen mötte pressen med ett leende.

– Jag brukar ju säga att jag borde vara så smart att jag går i pension, men jag har aldrig stängt dörren. Och det här retade fotbollsnerven, jag har följt norsk fotboll på många sätt genom åren och det här känns som en väldigt spännande utmaning, säger Lagerbäck.

Att vinna gruppen blir ju svårt

Han har deltagit i stora mästerskap som förbundskapten för i tur och ordning Sverige, Nigeria och Island – och den allra största succén kom i somras då han ledde den lilla ö-nationen till kvartsfinal. Så vad kan han uppnå med krislandslaget Norge?

– Jag brukar säga att man inte ska ha för höga förväntningar, man ska vara realist. Men man har alltid en realistisk chans att vinna en fotbollsmatch och det är därför det är så fascinerande. Att vinna gruppen blir ju svårt, men det finns en möjlighet att komma tvåa och kanske komma till playoff i alla fall.

Avböjde lukrativa erbjudanden

Lars Lagerbäck var fram tills i måndags en del av ledarstaben kring svenska landslaget. Ett uppdrag han alltså lämnar med omedelbar verkan.

– Jag vill tacka det svenska fotbollförbundet för att de varit så tillmötesgående. Vi hade en klausul från båda håll och de tyckte det var helt ok att bryta kontraktet i det här läget, säger Lagerbäck – som också avslöjade att han kunde valt betydligt mer penningstinna alternativ.

– Man fick några erbjudanden som man hade kunnat leva gott på, men för mig är det fotbollen som är det intressanta. Norge har en mix av äldre och yngre spelare, och framför allt har de unga spelare som kommer. Det känns lite som när jag tog över Island faktiskt, även om jag inte känner de här spelarna än.

"För mig handlar det om att vinna"

Lagerbäck är starkt förknippad med en resultatinriktat fotboll, ett starkt kollektiv och en minutiöst organiserad defensiv. En filosofi han inte lär ändra på.

– Jag gillar inte uttryck som "attraktiv fotboll" eller "underhållande fotboll". För mig handlar det om att vinna och att anpassa spelet efter spelarmaterialet. Jag är ganska säker på att den grundfilosofi som jag haft i Sverige, Nigeria och Island är den som jag kommer att använda. Men jag kan inte binda mig vid det förrän jag lärt känna spelarna. 

En norsk journalist frågade på presskonferensen om han fick jämföra Lagerbäck med Norges tränarlegendar Egil "Drillo" Olsen – som gjorde sig kände för att förespråka en defensiv fotboll med litet bollinnehav.

– Det får du gärna göra! Jag har stor respekt för vad han har gjort och kanske fortfarande gör. Vårt spel kan kanske bli något liknande det som var under hans tid, svarade Lagerbäck.

Kontraktet löper över 2019 och första tävlingsmatchen blir mot Nordirland den 26 mars – laget som just nu ligger tvåa i VM-kvalgruppen.

Svenske förbundskaptenen Janne Andersson kommenterar övergången på förbundets hemsida:

– Det är tråkigt för oss, men jag har full respekt och förståelse för att han hoppar på det jobbet, säger förbundskapten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.