Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laddat för superdag på Olympiatravet

I dag väntar publikfest på Åbys travbana när Olympiatravet avgörs. – Det ska bli fantastiskt kul, det här är det största publikarrangemanget vi har. Och årets startfält håller otroligt hög klass, säger Jon Walter Pedersen, sportchef på Åbytravet.

På fredagskvällen smygstartade tävlingshelgen när kvalet till Konung Gustaf V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal avgjordes. Men i dag är det dags för huvudnumret när 36:e upplagen av Olympiatravet, som är en av Sveriges absolut största travtävlingar, arrangeras på Åbytravet.

– Det är väldigt tryck på anläggningen. Det är fullbokat överallt och alla våra inneplatser är väldigt eftertraktade. Vi har god magkänsla inför allt, säger sportchef, Jon Walter Pedersen.

I fjol kom drygt 13 000 besökare till Olympiatravet. Jon Walter Pedersen hoppas att den publiksiffran ska slås på lördagen.

– Vi tror att det blir ännu mer publik i år. Vi förväntar oss mellan 13 000-16 000 åskådare. Det här är det största publikarrangemanget vi har. Åbys Stora pris som går i augusti kan väl konkurrera, men publikmässigt är det här helt klart det största.

Och även bland deltagande olympier och paralympier är det stor uppslutning. Anders Södergren, längdskidor, Jörgen Persson, bordtennis och Angelica Bengtsson, friidrott, är bara några av många som kommer vara på plats.

Klockan 14 på lördagen är det dags för invigning.

– Den sker på banan, på OS-vis. 40 olympier och paralympier och även de aktiva, som ska tävla, deltar i invigningen. För att skapa lite brasilianskt stuk, med tanke på var OS går i sommar, har vi valt att ha en sambaorkester som leder det hela.

Vad säger du om Olympiatravets startfält?

– Det håller väldigt, väldigt hög klass. Det blir extremt jämnt i år. Egentligen kan vem som helst i loppet ta hem det här.

Men två hästar är favorittippade.

– B.B.S.Sugarlight är titelförsvarare och blir nog favorit i det här loppet också. On Track Piraten, från Dalarna får nog också många förhandstips.

Några andra hästar att varna för?

– Nahar, en hemmahäst som körs av Robert Bergh, är en stark kandidat. Anna Mix från Frankrike är ett annat spännande inslag.

Jon Walter Pedersen tror att det kommer krävas en riktig topptid för att vinna loppet.

– Jag har gått ut och sagt att jag tror det kommer krävas nytt världsrekord för att vinna loppet i år. På Axevalla vann B.B.S.Sugarlight på 1.10,8. Det är åtta tiodelar från världsrekordet. Och Åbys bana beräknas vara klart mycket snabbare än Axevalla. Om förutsättningarna är rätt så tror jag att det blir nytt världsrekord.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.