Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stina Nilsson och Anna Haag var nöjda att få inviga den nya OS-dräkten när de svenska OS-skidåkarna inledde förlägret i norra Japan.

Laddar i japansk kyla och ny OS-dräkt

Charlotte Kalla ställer om klockan i Europa. Resten av det svenska längdlandslaget OS-acklimatiserar sig i stället i rätt tidszon. Just nu finslipas de sista detaljerna inför OS på den snötäckta japanska ön Hokkaido.

Japans nordligaste ö är känd för sin pålitliga snömängd (den har till och med en årlig snöfestival). Detta faktum liksom läget, runt 130 mil rakt nordost från den sydkoreanska OS-orten Pyeongchang, gör Hokkaido till en perfekt plats för det svenska längdlandslaget att göra de sista förberedelserna inför de olympiska spelen som invigs den 9 februari.

Dagarna i Date, knappa tio mil söder om Sapporo, ska ge landslagsåkarna bra träning under skidvärdiga förhållanden samtidigt som de får chansen att i lugn och ro anpassa sig till östasiatisk tid.

"Optimala förutsättningar"

De ges också tid att bli bekväma i den nya OS-dräkten, en skiduniform som enligt Svenska skidförbundet kommer att vara den bästa och "definitivt den lättaste" i Pyeongchang.

"OS är vår största tävling och det är viktigt att vi skapar oss optimala förutsättningar att prestera optimalt, det ger oss råg i ryggen gentemot våra konkurrenter. Dräkten som vi hade i Sotji gjorde verkligen skillnad", säger Sveriges förbundskapten Rikard Grip i ett pressmeddelande.

Och åkarna verkar gilla den mestadels mörkblåa skapelsen, med gula streck över knän och armbågar samt vita axel- och vadpartier.

"Snyggaste dräkten vi haft"

Stina Nilsson och Anna Haag tycktes i alla fall tillfreds med klädvalet under onsdagens eftermiddagspass som avslutades i halvmörker och tungt snöfall. Medan Haag klagade på att hon inte fick till sin stakningsteknik konstaterade Nilsson:

- Det är den snyggaste dräkten vi har haft på länge.

Den första längdtävlingen på OS är damernas skiathlon den 10 februari. Damerna som ska åka den distansen åker till Sydkorea och OS-byn den 5 februari. Skiathlonherrarna åker till Pyeongchang den 6 februari och sprintåkarna kommer ytterligare två dagar senare.