Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Joachim Löw kommenterade Mesut Özils avhopp från tysk landslagsfotboll för första gången i samband med att han presenterade en ny landslagstrupp under onsdagen.

Löw tillbakavisar rasism i landslaget efter Özils avhopp

Den tyske förbundskaptenen Joachim Löw tillbakavisar Mesut Özils anklagelser om rasism inom det tyska fotbollsförbundet.

Tysklands stora misslyckande i VM och Özils avhopp från landslagsspel och uttalande om rasism inom tysk landslagsfotboll var i fokus när Löw presenterade den tyska landslagstrupp som ska möta Frankrike i Nations League på torsdag i nästa vecka och Peru i en träningslandskamp tre dagar senare.

För första gången kommenterade den tyske förbundskaptenen Özils anklagelser.

- Spelarna med invandrarbakgrund har alltid tyckt om att spela med oss och ingenting har förändrats, säger Joachim Löw.

"Försökt nå honom"

Özil och Ilkay Gündogan, båda födda i Tyskland med turkiska föräldrar, utlöste en mindre politisk storm precis innan VM när de ställde upp på en bild tillsammans med den omstridde turiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Båda spelarna fick ta emot starka anklagelser efter bilden och buades ut av de egna fansen i samband med en träningslandskamp mot Saudiarabien inför VM.

Den starka kritiken gjorde att Özil den 22 juli hoppade av framtida landslagsspel och anklagade personer i förbundsledningen för rasism.

- Hans rådgivare ringde mig och berättade. Spelaren själv har fortfarande inte ringt mig, vilket är normalt. Jag har under de två senaste veckorna försökt att nå honom. Han har valt denna väg och jag måste acceptera detta, säger Löw.

Tre debutanter

Gündogan finns däremot med i Löws landslagstrupp. Manchester City-profilen uttalade sig till tidningen WAZ inför onsdagens uttagning där han fastslog att han hoppades på en plats i truppen men också säger att han är orolig för vilket mottagande han kommer att få av fansen.

- Jag har inte haft några tankar på att sluta, men jag har tvivlat på om det blir detsamma. Om du angrips av så många, blir utbuad av de egna fansen och förolämpad av tyska politiker så blir du bekymrad, säger Gündogan i tidningsintervjun.

Löws nya landslagtrupp då? Jo, den innehåller en blandning av gammalt och nytt. Mats Hummels, Jerome Boateng, Tony Kroos, Thomas Müller samt Manuel Neuer, alla med i världsmästarlaget 2014, är kvar, men Löw har även nominerat tre debutanter i form av 21-årige Thilo Kehrer (PSG), 25-årige Nico Schultz (Hoffenheim) samt 19-årige forwarden Kai Havertz (Bayer Leverkusen).