Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Isabellah Andersson i Stockholm marathon 2016, före tävlingsuppehållet. Nu har EM-medaljören från 2010 gjort lyckad comeback som 38-åring och siktar mot nya långlopp, närmast Göteborgsvarvet i helgen. Arkivbild.

Löparveteranen mot nya mål efter comebacken

Efter ett och ett halvt års frånvaro gjorde långlöparen Isabellah Andersson, 38 år, en stark comeback och kvalade in till EM direkt. Nu siktar hon mot nya personliga rekord.

Förra våren fick Isabellah Andersson sitt andra barn tillsammans med maken och tränaren Lars. Sedan började hon träna lite för snabbt och fick ryggproblem.

- Jag ville mycket, men det var inte bra. Ibland ljuger hjärnan, säger Isabellah Andersson.

Men i januari började hon träna igen, och i slutet av april sprang Andersson sitt första maraton på nästan två år. Det gick bra. Hennes tid i Hamburg var tre minuter under den svenska EM-kvalgränsen.

- Vad nervös jag var, erkänner Isabellah Anderson i efterhand.

- Maraton är maraton. Du springer, och efter 30-35 kilometer vill kroppen kanske inte med längre...

Trivs i värme

Nästa maraton för Andersson blir i Stockholm 2 juni. Men först springer hon halvmaran Göteborgsvarvet på lördagen, tillsammans med nånstans omkring 45 000 andra löpare.

- Det brukar vara härlig publik, och fint väder! Jag har inga problem med värme, säger Andersson, som tror att uppväxten i Kenya gjort henne tålig på det sättet.

Göteborgsvarvet är nu också rena hemmatävlingen för Isabellah Andersson, som flyttat med familjen från Blekinge till Trollhättan. Där tränar hon helst på grusvägar vid natursköna Hunneberg. Att springa miltals på asfalt sliter för mycket.

Tränar mycket

Isabellah Andersson tränar tre timmar om dagen, och brukar springa fyra mil en gång i veckan. Hon tror själv att det är mer än många andra elitlöpare tränar.

- Men de kanske springer snabbare. Jag brukar ta det väldigt lugnt.

Hennes främsta meriter på maraton är EM-bronset 2010 (sedan flera dopade strukits), och sjunde plats i VM 2011 (bästa europeiska).

Nu ser Andersson fram emot årets EM i Berlin i augusti, där målet blir att vara i form och göra sitt bästa.

- Jag vill inte läsa på många andras ryggar. Jag vill att de ska läsa på min rygg, säger Isabellah Andersson.

Drömgräns kvar

Tidsmässigt har 38-åringen kvar sin målsättning att någon gång springa ett maraton snabbare än 2.23.

- Jag räknar med några år till. Kroppen kanske säger ifrån. Men jag ska satsa och se var gränsen går, säger Andersson.

I Göteborgsvarvet, som också är SM i halvmaraton, ställs hon mot ett koppel utländska topplöpare. Men det vill inte Isabellah Andersson tänka på.

- Jag vill inte börja bli nervös. Jag vill hålla huvudet kallt!