Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Löparna som sprang in sig i historieböckerna

VM i London blir Usain Bolts sista mästerskap och en dynasti når sitt slut. Därav har nu GP listat några av tidernas främsta 100 meterslöpare.

Under lördagskvällen är det till slut dags för en lång och framgångsrik era att nå sitt slut. Usain Bolt ses av många som tidernas främste friidrottare genom tiderna. Den åsikten är självklart subjektiv, det är dock inte hans resultat.

Han är den snabbaste människan genom tiderna och har skördat guld i likt ingen annan sprinter någonsin. På 100 meter har han vunnit tre OS-guld, lika många VM-guld och dessutom är jamaicanen innehavaren av det sanslösa världsrekordet 9,58.

När han sprungit i mål i London tar han farväl av den stora scenen och frågan är om han får kröna sin makalösa karriär med ännu ett guld. 

– "Usain Bolt pensionerar sig som obesegrad i individuella tävlingar, obesegrad, ostoppbar." För mig skulle det vara den ultimata rubriken, sa Usain Bolt inför mästerskapen.

"Formen är på rätt väg"

Ska man tro den jamaicanska superstjärnan så är chanserna goda att det det blir ett sista guld i han sista mästerskap.

– Senast jag sprang gjorde jag det på 9,95. Det bevisar att formen är på rätt väg. Det är ett mästerskap och det två inledande loppen (försök och semifinal) är bra genomkörare för mig.

I bildspelet ovan hittar du 100 meterslöparna som skrev historia.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.