Lönetapp i England - för första gången

ANNONS
|

Aldrig någonsin i Premier Leagues historia har klubbarnas totala lönekostnader sjunkit. Men efter Deloitte & Touches årliga genomgång av fotbollens ekonomi för säsongen 2004-2005 verkar det som om trenden är bruten. Och detta rejält.

Säsongens treprocentiga minskning av klubbarnas lönekostnader låter inte särskilt stor, men i kontrast till det senaste årtiondets genomsnittliga ökning på 20 procent per år syns förändringen tydligt. Deloitte beräknar att minskningen beror till övervägande del på lägre löner för spelarna.

Även toppklubbar som Chelsea, Arsenal och Liverpool minskade sina lönekostnader, trots att de slutade högt upp i ligan. Samtidigt är Chelsea överlag en generös arbetsgivare med en total lönekostnad på 1,5 miljarder kronor, vilken är högst i Premier League. Manchester United som god tvåa spenderar 440 miljoner kronor mindre på sina anställdas löner. De här siffrorna känns närmast astronomiska om man ser till de allsvenska föreningarna, som alla sammantaget hade personalkostnader på 350 miljoner kronor 2004.

ANNONS

Man har även sett en minskning i lönekostnader i både Frankrike och Italien och i de andra stora ligorna verkar förhållandet mellan omsättning och löner vara på väg åt samma håll. Minskade spelarlöner tycks vara en trend som sprider sig över Europa.

Premier League är den liga i världen som har överlägset störst intäkter. Med sina 19 miljarder kronor ligger de långt före närmaste konkurrenten, Italien, som har 11,3 miljarder. Jämför med föreningarna i allsvenskan, som sammantaget 2004 redovisade intäkter på 660 miljoner kronor.

De största ligorna i Europa, "The big five" - förstaligorna i England, Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien - står för över hälften av den europeiska fotbollsekonomin.

ANNONS