Kanadas Janine Beckie, till höger, och Sveriges Hanna Glas, under VM-åttondelsfinalen 2019. Arkivbild.
Kanadas Janine Beckie, till höger, och Sveriges Hanna Glas, under VM-åttondelsfinalen 2019. Arkivbild. Bild: Francisco Seco/AP/TT

"Lögn att säga att jag inte tänkt på det"

Sverige drar inte fram några roliga fotbollsminnen hos Janine Beckie. Men trots straffmissen i VM för två år sedan är kanadensiskan beredd att ta nytt ansvar.
– Jag är redo att slå en straff om jag får chansen, säger 26-åringen inför OS-finalen.

ANNONS

I Sverige är det ett klassiskt idrottsögonblick. Hedvig Lindahls straffräddning i VM-åttondelsfinalen 2019 innebar att Sveriges 1–0-ledning stod sig och gav en plats i kvartsfinalen.

Janine Beckie minns inte matchen med samma entusiasm.

Det var hennes straff som Lindahl räddade.

När lagen nu möts igen, i fredagens OS-final, blir hon såklart påmind om den.

"En bra räddning"

– Jag skulle ljuga om jag sade att den inte dyker upp ibland. Men som jag har sagt hela tiden, det var en bra straff. Och hon gjorde en bra räddning. Det är sådant som händer i fotboll, säger Janine Becky till TT.

Hon försöker egentligen inte glömma det som hände. I stället tar hon energi från det.

ANNONS

– Jag tror bara att det ger ännu mer motivation till att slå dem. Och den där matchen känns dessutom som en evighet sedan, båda lagen har förändrats mycket, säger Janine Beckie.

TT: Är du beredd att slå ännu en straff mot Sverige?

– Absolut.

De svenska spelarna har i veckan pratat om fördelen av att ha spelat en OS-final tidigare (2016). Men om det alls ger ett övertag så är det marginellt, säger Kanadas Jessie Fleming, till vardags i engelska Chelsea.

Urladdning i semin

Visserligen var semifinalsegern mot USA en riktig urladdning – den första vinsten mot ärkerivalen sedan 2001 – men enligt Fleming har det här kanadensiska laget gott om spelare med rutin från stora, viktiga matcher, och som efter två raka OS-brons känner sig redo för ett guld.

– Ända sedan VM har vi pratat om att få spela en mästerskapsfinal. Vi har haft siktet inställt på det här länge, säger Fleming.

– Jag kan inte riktigt påstå att vi förväntade oss att vara här, men vi ville hit och har förberett oss inför det. Det var såklart väldigt stor glädje och upprymdhet efter den matchen men jag tycker att vi har kunnat slappna av de senaste dagarna och lyckats fokusera om på Sverige.

ANNONS

20-åriga Jordyn Huitema känner sig inte heller nöjd med ett OS-silver, trots att Kanada i och med det har uppnått sin målsättning för mästerskapet.

– Efter att ha vunnit två raka OS-brons var vårt mål att byta valör på medaljen, och det har vi lyckats med. Det här laget har så höga krav på sig, så jag tror inte att vi tänker nöja sig oss med ett silver, säger Huitema.

Kanadas Janine Beckie avfyrar sin straff i VM-åttondelsfinalen mot Sverige 2019. Arkivbild.
Kanadas Janine Beckie avfyrar sin straff i VM-åttondelsfinalen mot Sverige 2019. Arkivbild. Bild: Michel Euler/AP/TT
Sveriges Hedvig Lindahl med sin matchavgörande straffräddning i VM-åttondelsfinalen 2019. Arkivbild.
Sveriges Hedvig Lindahl med sin matchavgörande straffräddning i VM-åttondelsfinalen 2019. Arkivbild. Bild: Michel Euler/AP/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS