Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stefan Löfven. Bild: PETTER ARVIDSON
Stefan Löfven. Bild: PETTER ARVIDSON

Löfven och näringslivstoppar i upprop för vinter-OS till Sverige

Vinter-OS 2026 till Sverige eller inte?
Nu kraftsamlar statsminister Stefan Löfven tillsammans med flera tunga näringslivstoppar för att Sverige ska tilldelas mästerskapet.
"Vår övertygelse är att Sverige har bäst förutsättningar att leverera ett hållbart engagemang", skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Den 24 juni avgörs det om det blir Stockholm-Åre eller Milano-Cortina som får vinter-OS 2026. Med bara en vecka kvar tills beslutet fattas i Lausanne går nu näringslivstoppar och ledande politiker tillsammans ut i gemensamt upprop för att Sverige ska bli tilldelade mästerskapet.

"Det är väldigt positivt att vinterspelens nya agenda så tydligt framhåller behovet av hållbara spel och vår övertygelse är att Sverige har bäst förutsättningar för att leverera ett hållbart engagemang. Sverige är redo att sätta en ny guldstandard för framtida olympiska spel", skriver Stockholms handelskammare i ett pressmeddelande.

Det har tidigare varit flera turer kring Sveriges roll som arrangör av mästerskapet. För en vecka sedan skrev Dagens Nyheter att IOK, Internationella olympiska kommittén, tvingade Sverige att räkna om sin OS-budget.

Tidningen skrev då att Sverige hade tagit upp mer än en miljard kronor för mycket i förväntade intäkter. IOK har framförallt haft synpunkter på intäktsposterna tv-rättigheter och sponsorer. Sverige hade då räknat på 181 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) mer i intäkter än den italienska konkurrenten Milano-Cortina.

– Vi kommer att klara det här och någon förändring av slutresultatet blir det inte, sa Per Palmström i den svenska kampanjledningen till DN om situationen då.

Statsministern och storföretag står bakom

Sverige söker OS utan att staten eller kommunerna ska stå för kostnaderna av arrangemanget, som enligt budgeten är på 13,1 miljarder kronor. Kostnaderna står i stället IOK för tillsammans med svenskt näringsliv.

Uppmaningen från Stockholms handelskammare backas av flera tunga namn inom politiken och näringslivet. Utöver bland annat statsminister Stefan Löfven och kultur- och demokratiminister Amanda Lind så har uppmaningen undertecknats av namn såsom Johan Dannelind, Telia, Daniel Ek, Spotify, Börje Ekholm, Ericsson, Cristina Stenbeck, Zalando, Henrik Henriksson, Scania.

Andreas Hatzigeorgiou är vd på Stockholms handelskammare och menar att det breda stödet från näringsliv och politik, i kombination med att Sverige och Stockholm är ledande på hållbarhet i världen, ökar chanserna om att bli tilldelade vinter-OS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.