Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Låt 2019 bli damfotbollens år – med Göteborg som centrum

Ur det lokala perspektivet är fokus givet. Det är nu det ska ske. Det gäller även nationellt. Det är nu det ska ske. Jag tror att det är möjligt. Låt 2019 bli damfotbollens – och damallsvenskans – år.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I jag vet inte hur många år har medias roll för intresset kring damfotboll diskuterats. Låga publiksiffror har förklarats av få artiklar. Vi vet bättre nu och vi har förstått att fler måste med. Nationella förbund, intresseorganisationer, företag, kommuner, media och klubbarna själva. Vi vet också att utveckling tar tid. Ibland alldeles för lång tid. Att det fortfarande saknas ett centralt tv-avtal för hela damallsvenskan är en sorglig historia.

Jag ser 2019 som en möjlig vändpunkt.

Och jag ser Göteborg som centrum för några av händelserna.

I en inte allt för avlägsen framtid ämnar Göteborg FC göra ett allvarligt menat försök att vinna finalen i Svenska cupen mot Kristianstad på hemmaplan, sannolikt Valhalla IP.

Att döma av de damallsvenska tipsen på veckans upptaktsträff är utgångsläget för ytterligare en titel till Göteborg goda.

LÄS MER: Här är GP-sportens damallsvenska tips

Finns inte utrymme

Jag sällar mig till de ”experter” som sätter Göteborg före storheter som Linköping, Rosengård och Piteå och motiverar med både spets, bredd och hunger. Göteborg har allt.

I dagarna har diskussioner om att utöka antalet lag i damallsvenskan och en tidigarelagd seriestart förts.

Det är bra.

LÄS MER: Lantz tvingades till ändring – sista träningen gjordes om

Det skulle öka möjligheterna för våra bästa lag att prestera även i en hårdnande europeisk konkurrens.

Med nuvarande upplägg påverkas möjligheterna för Sveriges två representanter i Champions League, Piteå och Göteborg FC, att göra resultat i både allsvenskan och Champions League samma år.

Spelschemat i september är i nuläget så komprimerat att det inte finns utrymme för minsta skada eller formdipp.

Jag vill inte måla fan på vägg, men bara det faktum att Göteborgs nyckelspelare nummer ett, Elin Rubensson, redan till premiären dras med en bristning i baksidan gör att hennes drömår med VM-spel, cupfinal, allsvensk toppstrid och Champions League riskerar att bli något annat.

LÄS MER: Landslagsstjärnan missar GFC-premiären

Först derby i Varberg

I maj VM-genrepar damlandslaget på Gamla Ullevi (om gräsmattan hinner bli spelklar till dess), i juni väntar ett världsmästerskap där Sverige med minst tre GFC-spelare vill blanda sig i medaljstriden.

Dessförinnan ska Uefa lämna besked om Gamla Ullevi blir finalarena i Champions League 2021.

När jag har gnidit klart min kristallkula är förutsägelsen svenskt VM-brons, cuptitel och SM-guld till Göteborg FC, Champions League-final till Göteborg och minst kvartsfinal i Champions League för Marcus Lantz GFC.

Men först Kungsbacka och seriepremiär i Varberg.

Det blir garanterat häftigt det med. Vi ses kanske där?

Plus:

Linköping spetsar sin trupp med Nilla Fischer i höst. Jag vill ha med det till protokollet. Bra för damallsvenskan, mindre bra för Göteborgs möjligheter att vinna guld.

Minus:

Jag tycker faktiskt inte att det finns något rimligt skäl till att börja damallsvenskan två veckor efter herrallsvenskan. Spika 14 lag direkt.