Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Långvarig hjärnskakning gäckar GFC-stjärnan

Jennifer Falk har inte spelat fotboll på över två månader. Hjärnskakningen som Göteborg FC-målvakten drabbades av i våras har visat sig vara värre än befarat. – Det har varit lite frustrerande, säger hon.

Under ett av Göteborgs FC:s träningspass i början av maj fick Jennifer Falk en smäll i bakhuvudet i samband med en duellsituation. Sedan dess har lagets förstemålvakt saknats i Stefan Rehns matchtrupp på grund av sin hjärnskakning.
– Vi spelade tvåmålsspel och så kom det en bakåtpassning som jag slängde mig på. Det kom spelare bakom mig och jag fick en smäll i bakhuvudet. Det kändes inte så farligt, och de andra tyckte inte heller att det såg så allvarligt ut när det hände, säger Jennifer Falk.

Mer än två månader efter smällen är hon fortfarande inte redo att börja träna. Hjärnskakningen var betydligt allvarligare än vad hon och läkarteamet först trodde.
– Ja, mycket allvarligare. Jag tänkte fortsätta träna när jag fick smällen. Sedan gick jag av och vilade dagen efter. "Det kan vara bra att vila en dag", tänkte jag. Sedan testade jag att träna igen och kände att det blev värre efter det.

En vecka senare testade hon igen, med samma resultat. Hon gjorde ett nytt försök efter ytterligare en vecka, men huvudvärken tilltog ännu en gång. Två veckor efter smällen var det plötsligt sämre än i början.

Hon säger att det är svårt att beskriva smärtan i huvudet, men under den senaste treveckorsperioden har den värsta värken avtagit.
– Det känns lite bättre just nu än för tre veckor sedan, men det är fortfarande inte helt bra. Innan har det gått upp och ned och pendlat mellan att kännas bättre och sämre.

Hur kändes det för tre veckor sedan?
– Då hade jag ett konstant tryck i huvudet. Nu är det mer att jag känner att jag blir trött och om jag är för aktiv så kan jag få ont i huvudet. Det är inte det trycket som jag hade innan. Men det är svårt att veta när det kommer kännas helt okej igen.

Har även ryggproblem          

Hon för en regelbunden diskussion med lagläkaren Matilda Lundblad om hur situationen utvecklar sig.
– Jag har börjat köra lite lätt rehab, utan någon tyngd alls. Det tar inte alls lång tid, det är bara för att hålla igång bålen på grund av min ryggskada.

Sedan en längre tid tillbaka har hon problem med diskarna i ryggen och måste hålla kroppen i någon form av rörelse.
– Det är inte så farligt, jag får ont ibland men det är inget som hindrar mig från att spela. Jag måste bara hålla igång för att inte få mer ont.

Jennifer Falk har förhoppningar om att vara tillbaka på träningsplanen innan serien återstartar om tre veckor, men än så länge vet hon inte när den efterhängsna hjärnskakningen ger med sig.
– Ärligt talat så har jag ingen aning. Jag hoppas verkligen vara tillbaka efter uppehållet, men jag kan inte säga något om det nu.

Hade varit EM-aktuell

Målvakten hann spela fyra seriematcher innan skadan hindrade henne från fortsatt spel under vårsäsongen, som utvecklade sig i fel riktning för lagets del. De två vinster som Göteborg FC tog kom i de första två hemmamatcherna. Efter att Jennifer Falk skadade sig spelade GFC in två poäng på sju matcher, släppte in fler än tre mål per match (i snitt) och sjönk till jumboplatsen i Damallsvenskan.
– Det är nervöst att sitta bredvid och bara titta. Det har varit lite frustrerande. Jag vill bara springa in på planen och kunna vara med och stötta tjejerna.

Hur var det att skada sig så tidigt in i säsongen?
– Det känns värre och värre ju längre tid det tar. Från början trodde jag att det inte var någon fara och nu när jag har missat så många matcher är det sjukt tråkigt bara. Det är jättetråkigt att inte kunna vara med och hjälpa laget och att inte kunna träna överhuvudtaget.

I höstas tog Pia Sundhage ut GFC-målvakten i sin landslagstrupp efter en stark allsvensk säsong. Hon satt på bänken i träningslandskamperna mot Iran och Norge i oktober. Under vintern och våren föll hon bort från förbundskaptenens uttagningar, samtidigt som klubbkamraterna Elin Rubensson och Pauline Hammarlund jobbade in sig i den slutgiltiga truppen till EM.

Om det inte hade varit för hjärnskakningen hade Jennifer Falk åtminstone varit aktuell för diskussionen om en plats i EM-truppen. 24-åringen känner ingen bitterhet över att följa mästerskapet från tevesoffan, trots att hon hade kunnat vara på plats själv.
– Nej, inte alls. Jag hade inte förväntat mig någonting. Jag tycker bara att det är kul att titta och har sett alla matcher hittills tror jag. Jag har ju varit med i landslaget lite och det är kul att jag känner dem som är med lite grann, och särskilt Elin och Pauline.

Berömmer 15-åriga ersättaren

När Jennifer Falk blev skadad klev Fanny Lund in mellan stolparna, men efter fyra matcher åkte även hon på en skada och blir borta hösten ut. I de sista tre matcherna inför uppehållet var det den 15-åriga målvaktstalangen Anna Larsson som vaktade lagets mål.
– Jag tycker att hon har gjort det jättebra. Det är inte lätt att komma in, hon är väldigt ung men jag tycker inte att hon verkar nervös när hon spelar. Hon kör sitt race och är modig, och det måste man vara för att utvecklas, säger Jennifer Falk.

Under tisdagen värvade GFC en ny målvakt. Den danska landslagsmålvakten Line Geltzer Johansen förstärker laget inför hösten. Klubben gör helt rätt som förstärker på målvaktssidan, enligt Jennifer Falk.
– Det tycker jag, med tanke på att både jag och Fanny är borta just nu. Det behöver vara två stycken friska målvakter i truppen. Eftersom jag inte vet när jag är tillbaka och jag vill det bästa för klubben så tycker jag att det är rätt.

Hur går dina tankar kring resten av säsongen?
– Jag hoppas att vi kan få igång vårt spel igen. Vi måste tajta ihop defensiven, vi gör ju mål men bara vi får ihop försvarsspelet så kan vi avancera i tabellen. Sedan hoppas jag så klart att jag kan spela i höst också.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.