Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erika Grahm.

Långt slutspel ger Damkronorna bekymmer

Det nya slutspelsupplägget i SDHL har ställt till det för landslaget. Först i slutet på månaden samlas Damkronorna för VM-läger – då har flera i truppen inte spelat match på nästan sex veckor.

Den assisterande landslagskaptenen är en av åtta spelare i Damkronornas VM-trupp – som presenterades på tisdagen – vars klubblagssäsong tog slut redan i februari. Lägg därtill Hanna Olsson som efter en konflikt med Djurgården inte har spelat sedan den senaste landslagsturneringen i början av februari.

SM-slutspelet har i år utökats till bäst av fem matcher och spelschemat har varit enormt utdraget. När Luleå och Linköping möts i den fjärde SM-finalen på onsdagen har det gått 36 dagar sedan slutspelet startade.

Erika Grahms Brynäs åkte tillsammans med AIK, som har två VM-spelare, ut redan den 17 februari.

Saknas pengar

För dem hade ett antal landslagsläger på vägen fram till VM varit till stor hjälp. Precis som för herrlandslaget Tre Kronor som har läger och träningsmatcher för slutspelsutslagna spelare under hela april inför deras VM i maj.

Men till det saknas ekonomiska resurser.

- Jag har väckt frågan inför nästa säsong att blir det liknande slutspelsupplägg så skulle vi behöva samlas tidigare. Jag vet att Finland har läger den 19-25 mars med en större trupp i väntan på att alla ska bli tillgängliga. Något liknande upplägg skulle vi ha önskat, men det har inte varit möjligt den här säsongen, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Landslagsveteran Grahm, 28, håller med. Nu samlas Damkronorna först den 29 mars till läger i Finland med en träningsmatch mot Japan. VM börjar den 4 april.

- Det är en ny situation och det har varit lite tufft. Man hade hoppats på att vi kunde ha fått några dagar tillsammans, det var ju ganska många som åkte ut tidigt av de VM-aktuella. Några dagar i Stockholm hade varit bra, säger Grahm.

Åtta debutanter

Ylva Martinsen har plockat ut åtta VM-debutanter i truppen som var fri från skrällar.

Damkronorna gjorde i fjol sitt sämsta OS i historien, nådde visserligen kvartsfinal, men slutade till sist sjua. Ylva Martinsen tog över efter Leif Boork och sätter målet högt:

- Det är klart vi måste gå för medalj, sedan är första delmålet att nå kvartsfinal.

Den här säsongen har VM utökats med två lag till tio. Det blir lättare att nå kvartsfinal, då åtta lag går dit jämfört med sex lag tidigare.

Baksidan är att två lag åker ur högsta divisionen, mot tidigare ett.

Så för Damkronorna gäller det att nå kvartsfinal – annars åker laget ur toppdivisionen.