Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lettlands Miks Indrasis firar efter att ha gett Lettland ledningen med 3–2 under lördagens ishockeylandskamp mot Sverige i Scaniarinken.

Långt från VM-formen när Tre Kronor föll

Ytterligare en NHL-stjärna förstärker Tre Kronor i ishockey-VM. Det kan kanske behövas, med tanke på det svenska spelet.

Framför allt den svenska backuppsättningen ser ut att bli ovanligt stark till ishockey-VM i Tyskland och Frankrike. Sedan tidigare var Victor Hedman, John Klingberg och Alexander Edler klara backförstärkningar från NHL, och efter lördagens match mot Lettland i Södertälje, den andra på två dagar, är det nu helt klart att Hedmans lagkamrat i Tampa Bay, Anton Strålman, ansluter för VM-spel.

- Han tackade ja direkt, säger förbundskapten Rikard Grönborg.

- Det finns ruskigt många bra svenska backar och det är kul att många vill vara med. Det är ju fantastiska spelare som har varit ledande i sina lag i NHL, så vi kommer att bli starkare med dem, säger centern Johan Ryno.

Relation sedan tidigare

Att så många spelare har tackat ja i år kan bero på en delvis ny taktik från landslagsledningen.

- Vi har försökt hålla kontakten med spelarna hela säsongen. Många av spelarna har jag också jobbat med tidigare och att ha en relation sedan tidigare är nog en fördel. Vi har jobbat hårt för att få ett så bra lag som möjligt, säger Rikard Grönborg.

Tillskotten kan behövas för att stabilisera det svenska spelet. Mot Lettland på påskafton inledde Sverige bra, Johan Ryno gjorde 1–0 på straff redan efter 32 sekunder, och spelade sedan fram André Peterson, som lurade upp Lettlands Kristaps Zile fullständigt innan han sprätte upp 2–0 i nättaket.

Men i mittenperioden föll Sverige samman. Spelet blev grinigare och Lettland vände matchen. Två mål av Miks Indrasis och ett av Gunars Skvorcovs, de två sista en konsekvens av att Mario Kempe fått matchstraff, gav lettisk 3–2-ledning inför den sista perioden.

- Vi förlorar nästan alla närkamper i den andra perioden, det är det som gör att de får övertaget på oss. Det får inte hända, säger Johan Ryno.

Flera skador

Ryno var också den som gjorde 3–3 i den tredje perioden vilket skickade matchen till en mållös förlängning. Men i straffavgörandet var det åter letterna som var starkast, och de fick därmed revansch från fredagens 1–4-förlust.

Skademässigt ser det inte heller så bra ut för Sverige. I fredagens match fick Daniel Brodin utgå med en knäskada och på lördagen fick Victor Ejdsell lämna isen med en hjärnskakning efter att ha åkt på en ful armbågstackling. Hans VM-chanser lär vara över.

- Det är ju headhunting, så fult som det kan vara. Det är kört för honom, det är bara att packa väskan och åka hem, säger Rikard Grönborg.

- Det är vårdslös hockey, men samtidigt måste vi lära oss att vinna sådana här matcher.

Dessutom uppger C More att backen Erik Gustafssons VM-chanser vara borta efter att han åkt på en smäll under fredagens match.