Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det har blivit mycket väntan för golfarna i Evian Championship. På bilden syns Caroline Hedwall.

Långsamt spel i Evian – "en form av fusk"

Spelarna i Evian Championship har imponerat stort, förutom på en punkt. Rundorna tar alldeles för lång tid.

I golfvärlden är diskussionen om långsamt spel en ständig följetong. Årets sista major i Évian-les-Bains har än en gång visat att problemen inte minst finns på den allra högsta proffsnivån. När den sista putten slogs i hål på lördagen hade trion i ledarbollen var ute på banan i mer än fem timmar.

- Man måste definitivt komma åt problemet, för det blir ju inte ens kul att titta på. Vi står ju still mesta delen av tiden, känns det som, säger svenska Caroline Hedwall.

"Gått för långt"

Att proffsen tar god tid på sig när det står miljoner på spel är kanske inte så konstigt. Men när en spelare enligt reglerna har 40 sekunder på sig att slå ett slag kan det ibland ta den dubbla tiden – utan åtgärd från domarna.

- Jag tror att man måste gå in och följa reglerna lite då och då och dela ut pliktslag. Jag har pratat med domarna om det där, men de säger att problemet är att 75–80 procent är långsamma, säger Hedwall.

- Man har nästan låtit det gå för långt. Nu börjar alla spela långsammare, för är man snabb står man ju och stampar. Så man försöker gå långsammare och göra saker långsammare, för att inte bli stirrig av att inte få slå. Så de långsamma saktar ner de spelare som faktiskt är snabba.

"Absolut frustrerande"

Som läget är nu dröjer det ofta länge innan domarna kliver in och ser till att spelare hamnar "på klockan" för att tvingas höja speltempot. Att det i förlängningen sedan leder till pliktslag är extremt ovanligt.

- Helt klart borde man kunna vara tuffare. Det är många spelare som inte ens anstränger sig förrän man hamnar på klockan, säger Pernilla Lindberg.

- Vissa går långsamt, tar beslut långsamt, är inte redo när det är deras tur. Alla såna smågrejer gör mycket under 18 hål. Det är absolut frustrerande, vissa veckor mer än andra.