Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Lättare Fredricson gör Allan snabbare

ANNONS
|

53 hundradelar.

Större var inte skillnaden mellan Skeltons OS-guld och Fredricson OS-silver i Rio för ett år sedan.

Och Peder Fredricson hade inte varit Peder Fredricson om han inför EM inte klurat på hur han skulle förbättra sig och bli snabbare.

– Jag funderar alltid på hur saker och ting inom hästskötseln och kring min ridning kan underlättas och förbättras. När jag hade lunginflammation i vintras hade jag extra mycket tid att grunna, säger han.

Mindre att bära på

Att All in är snabb och en jäkel på att hoppa visste han. Men han insåg också att hästen (som kallas för Allan) skulle kunna bli ännu snabbare om han hade mindre att bära på. Frågan var bara hur.

ANNONS

– I utrustningen fanns inte så mer att ta av – så då återstod att minska på mig. Jag bestämde mig för att försöka gå ner några kilo för att testa samtidigt som jag la in mer smidighet i min egen träning, inte minst för att hålla ryggen (som tidigare krånglat) i form. Jag är ju rätt lång (1.90) och Allan är rätt liten så det gäller att få till en bra balans, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det har haft effekt, att vi har blivit snabbare. Men framför allt väger jag mindre för Allans skull, för att han ska ha mindre att släpa på, säger Peder Fredricson som med sin 79 kilo tycker sig ha hittat en bra matchvikt.

Lättare även till sinnet

Hästen som han rider på väger runt 550 kilo.

– Vilket inte är jättemycket, flera av hans konkurrenter väger mer. Men han är som sagt inte så stor.

Men det är inte bara på vågen som Peder blivit lättare.

Det gäller även sinnet.

– Tiden med lunginflammation och ryggproblem har även gett mig perspektiv på tillvaron i stort. Ibland har jag kanske haft för stort fokus på tävlande och resultat, jag menar, man får inte glömma bort att uppskatta själva livet. Ibland måste man bara stanna upp och njuta.

ANNONS

Peder vill ha guld

Peder Fredricson tror att hans mentala träning gjort honom mer avslappnad efter OS.

– Samtidigt som det har gått bättre på tävlingarna, jag har vunnit mer än någonsin. Förutom en fantastisk häst handlar nog om att jag lärt mig fokusera rätt, säger han och fortsätter:

– Vid tävling är det jag, hästen, banan. Ingenting annat. Men jag har nog lärt mig att bli mer avslappnad utanför, säger han.

I dag är det dags, tävlingarna drar igång för hoppryttarna. Att 45-åringens mål är guld behöver man inte ens frågan om.

– Jag vill vinna men det vill jag å andra sidan alltid, säger Peder Fredricson med ett skratt.

Fakta: Så funkar tidshoppning

*På onsdagen är det allvar för de svenska hoppryttarna med tidshoppning, individuellt kval och lag, klockan 8.45–13:30 på Ullevi.

* I tidshoppning handlar det om att vara snabb – att rida på säkerhet kan straffa sig, i synnerhet om man river.

* Varje rivning kostar fyra sekunders tidstillägg till den totala tiden. Ekipagets tid räknas sedan om till fel. Ekipaget med snabbast tid får noll fel och därefter får ekipagen fel i en stigande skala enligt en speciell beräkningsmodell.

*Resultatet från tidshoppningen ingår även i lagresultatet.

* Hinderhöjd 1,5 meter.

ANNONS