Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Stenberg.

"Läser hellre en bok än kollar en match"

Albin Stenberg, mittsexa i RIK, har snabbt kommit in i sin nya klubb. Men utanför plan bryr han sig inte särskilt mycket handboll. – Jag läser hellre en bok, säger han.

Därmed är det förstås ingen slump att RIK:s starke mittsexa läser litteraturvetenskap på heltid på Göteborgs universitet.

Som om det inte räckte pluggar han dessutom ryska "för att det verkade kul." Tillkommer gör alltså handboll i högsta serien.

– Jag har alltid satsat fullt på det jag gör – samtidigt har mitt behov av att ha distans till det jag håller på med alltid varit stark, säger han.

Skingrar tankar

Kombinationen av det fysiska brötanadet i handbollen med det mer stillsamma livet som litteraturstudent passar honom perfekt.

– Eftersom det i båda fallen skingrar mina tankar och skärper mitt fokus – även om flera av mina lagkamrater nog skulle beskriva mig som lite disträ, säger han med ett skratt. Och med undantag av matcherna kan det nog hända att mina tankar far i väg ibland, något jag i grunden ser som positivt, säger han.

En tämligen etablerad fördom är att idrottsmän (och kvinnor) aldrig eller högst sällan läser böcker.

– Det kanske beror på att jag mer eller mindre tittar efter det, men jag ser också undantagen. Det är inte sällan någon av mina lagkamrater kliver av en buss eller en spårvagn på väg till träningen med en bok i handen. Litteraturens kvalité kan förstås skifta, men jag tycker nog att det är bättre att man läser än vad man läser. Det brukar bli bättre efter hand, säger han.

Pappa visade vägen

För Albin Stenbergs del var det hans pappa som visade vägen till litteraturen och han vet precis vilken bok som väckte intresset på allvar.

– Illusionisten av den brittiska författaren John Fowles. Jag hade börjat på gymnasiet och läste redan en del, men den boken blev tungan på vågen för mig, den bjöd på något nytt, en häftig känsla av att man som läsare var med i boken. Det är då litteratur är som bäst, säger han.

Faktum är Albin Stenberg hellre läser än ser en handbollsmatch på tv.

"Tråkigt kolla match"

– Jag tycker att det är ganska tråkigt… Självklart kollar jag som alla andra in våra kommande motståndare på video, men handlar det bara om att bara kolla en match på tv eller att läsa så väljer jag boken, säger han och fortsätter:

– Däremot ser jag gärna handboll på plats – i synnerhet om jag känner någon av de som spelar. Exempelvis har jag kollat på mina kompisar i Drott, tyvärr går det inte så bra för dem…

Efter fem år i Drott kom han till RIK inför den här säsongen.

Blivande kritiker?

– Jag trivs väldigt bra med både klubben och laget. Det finns mycket kvalité och det känns som att jag kommer in i spelet allt mer. Efter en bra inledning hade vi några dippar, men efter segern mot Richo senast är vi på gång igen. Det känns bra, säger han inför fredagens möte mot Skövde.

Om Albin Stenberg ska bli handbollsproffs utomlands eller litteraturkritiker när han blir stor vet han ännu inte.

– Ha, ha, det får vi se. Jag fortsätter att både spela och plugga eftersom det är kul och försöker nog ta en master- eller en magisterexamen. Sen får vis se. Förlagsvärlden kanske?

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.