Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid Diamond League-tävlingen på Stadion är det höjdhopp som gäller, men Erika Kinsey satsar numera även på längdhopp.

Länghoppet tar Kinsey till nya höjder

Erika Kinsey kände att ingenting stämde i höjdhoppet – och började hoppa längd. Nu satsar hon på att ställa upp i båda grenarna på VM.

Erika Kinsey, främst känd som höjdhoppare, har visat bra form den senaste tiden och klarade VM-kvalgränsen 1,94 för en vecka sedan i Spanien. Därmed slipper hon jaga gränsen under resten av säsongen som är längre än vanligt eftersom VM i Qatar går först i månadsskiftet september-oktober.

- Det var skönt att få ta den där gränsen tidigt. Det hade jag absolut inte trott, det är jätteskönt att få med sig den höjden, säger Erika Kinsey.

Höjdhoppet släppte

En anledning till den tidiga formen är Kinseys dubbelsatsning; vid sidan av höjdhopp har hon börjat tävla på en högre nivå även i längdhopp. Hon har satt personligt rekord flera gånger om under våren och det senaste, på 6,51 kom samma dag som hon klarade VM-kvalgränsen i höjdhopp.

- Det började med att höjdhoppet inte funkade alls, då gick jag in och körde några längdövningar och då blev det bara "oj, jag är inte så dålig som jag trott". Så gick jag och hoppade en längdtävling och efter det släppte höjdhoppet, säger Kinsey.

TT: Hur hjälper längdhoppet dig i höjdhoppet?

- Jag tror att det hjälper mig att inte tänka så mycket. I längden går jag bara in och kör och får jag med mig det i höjden så kan det hjälpa mig jättemycket.

"Får ta i"

- Sedan är det så himla kul också, man får ta i på ett annat sätt. I Höjdhoppsansatsen måste jag vara lite cool och hålla tekniken och så där. I längd vet jag inte riktigt teknikbitarna som jag måste fokusera på utan jag går bara in och har kul och tar i. Den kombinationen har hjälpt mig mycket, säger hon.

Huvudfokus är fortfarande höjdhopp, som är det hon tävlar i under Diamond League-galan på Stockholms stadion i kväll, men hon vill få in fler längdtävlingar och satsar på att klara VM-kvalgränsen även i längdhopp. Dit är det två decimeter. Skulle hon klara det kör hon en dubbel på VM i Doha i höst.

- Höjdhoppet är i början av VM och längdhoppet i slutet, så kvalificerar jag mig vill jag absolut göra båda.