Pjäxor och skidor under en träning med Sveriges skidlandslag.
Pjäxor och skidor under en träning med Sveriges skidlandslag. Bild: MATHIAS BERGELD

Längdskidåkaren kommer ut: ”Inget jag vill hålla hemligt”

Homosexualitet har länge varit ett tabu inom elitidrotten, även inom längdskidåkningen. Det har aldrig funnits en öppet homosexuell skidåkare i Sverige – men nu har Filip Andersson, 18, kommit ut.
– Det här är ingenting jag vill hålla hemligt, för kärlek är någonting att vara stolt över, säger Filip Andersson till Expressen.

ANNONS
|

Den 30 juni valde Filip Andersson, 18, som tävlar för Garphyttans IF att lätta sitt hjärta.

På Instagram publicerade han ett inlägg som gjorde honom historisk.

Störst av allt är kärleken. I dag väljer jag att berätta att jag kan älska killar, en insikt jag fått senaste tiden. Aldrig förut känt mig så levande och sann som jag gör nu. Skål för livet!”, skrev Filip Andersson på den sociala media-plattformen.

I och med att Filip Andersson kommit ut offentligt blir han den första elitsatsande längdskidåkaren som är öppet homosexuell.

”Det var en chock”

Den senaste veckan har Filip Andersson blivit uppmärksammad i media, både av Dalarnas Tidning och nu i Expressen.

ANNONS

Tiden som följt har varit omtumlande. Det var först tidigare i år Filip Andersson blev sann mot sig själv.

– Det var först i vintras som jag själv insåg att jag är homosexuell. Det var en chock. Den första processen var att acceptera det själv, vem jag faktiskt är. Sen insåg jag ganska snabbt att det här inte är någonting jag vill hålla hemligt, för kärlek är någonting att vara stolt över. Jag berättade om det för nära vänner och familj och efter det valde jag också att gå ut med det i sociala medier, säger han till Expressen.

Kan öppna för fler

Filip Andersson anser att man som homosexuell inte behöver komma ut, men samtidigt att det är viktigt att folk blir uppmärksammade på det.

– Jag vill egentligen inte behöva komma ut. 2020 ska det här inte behöva vara en ”big deal”. Men… det finns HBTQ-personer och andra människor i alla tider som har krattat manegen för oss i den här generationen och det känns viktigt för mig att föra det vidare. Det är fortfarande en kamp som lever och brinner. Jag tror att folk behöver höra det här. Det behöver bli normaliserat, säger han till Expressen.

Landslagsstjärnan Frida Karlsson hoppas att Filip Andersson kan öppna dörren för fler.

ANNONS

– Ja, förhoppningsvis kan han bli en förebild för andra. Det här kan öppna för fler homosexuella att våga ta steget att berätta, säger hon till Expressen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS