Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Läkaren om spelschemat i VM: "Förkastligt"

Sverige är inte ensamt om att vara skadedrabbat i VM. En direkt följd av det täta spelschemat, menar landslagsläkaren Ola Svejme.

Redan inför VM riktades kritik mot det tuffa spelschemat från svenskt håll. Efter det första gruppspelet, där Sverige har spelat fem matcher på en vecka, är det redan ett flertal spelare från olika länder som har tvingats bryta turneringen i förtid.

"Ökar skaderisken"

Sverige är drabbat i form av vadskadan på Jim Gottfridsson, som med stor sannolikhet har spelat klart i VM. Läkaren Ola Svejme menar att spelschemat är den stora boven.

- Det ökar ju rimligtvis skaderisken signifikant, att spela fem matcher på sju dagar och ha nästan ingen tid alls för återhämtning och rehab. Dessutom sena matcher, som lätt gör att man inte får lika mycket sömn som man skulle önska, vilket också är avgörande för återhämtningen. Och man ser ju att andra lag är drabbade också, säger han.

Något gemensamt lobbyingarbete från läkarhåll pågår inte, även Ola Svejme medger att det kanske skulle behövas.

- Det finns en koncensus att ett sådant här spelschema inte är bra ur medicinsk synvinkel.

"Inte hållbart"

Förbundskapten Kristján Andrésson var en som kritiserade det täta matchandet inför VM och har nu fått sina farhågor besannade.

- Det är inte hållbart. Jag känner mig trött emellanåt och jag har ju inte ens spelat de här fysiska kamperna som spelarna har gjort. Det här schemat är otroligt påfrestande för spelarna.

Sverige kan i alla fall trösta sig med att laget, tack vare gruppsegern i Köpenhamn, slipper att spela match två kvällar i följd i fortsättningen av VM. När laget möter Norge på måndag har motståndarna däremot bara fått 20 timmars vila efter sin förra match.

För svensk del väntar dock först och främst Tunisien på lördagskvällen.