Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson. Bild: Lise Åserud NTB/TT

Läkaren om Karlsson: "Väldigt hårt belastad"

Längdåkarna är inne i sin tuffaste träningsperiod inför vintersäsongen och höjdpunkten OS i Peking.
Men nu tvingas stjärnåkaren Frida Karlsson trappa ner.
– Vi gör det för att undvika situationer hon tidigare varit i, säger landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

Frida Karlsson skulle ha deltagit i torsdagens rullskidlopp på Toppidrettsvecka i Norge, men meddelade under onsdagskvällen att hon inte kommer till start då hon känner sig sliten och överbelastad.

– Hon har känt under några veckor att hon inte fått de svar hon vill ha. Vi har också sett på tester vi gjort att hon är väldigt hårt belastad. Det är viktigt för henne att avstå de kommande tävlingarna för att få den återhämtning hon behöver, säger landslagsläkaren.

Vill undvika nytt bakslag

Det är inte första gången som Karlsson tvingas dra i handbromsen. 2019 fick hon tävlingsförbud efter att inte ha klarat landslagets hälsotester och under förra säsongen valde hon att stå över världscuptävlingarna i Ulricehamn efter "en möjlig muskulär överbelastning", enligt personlige tränaren Per Nilsson.

Det är med den bakgrunden som landslaget beslutat att Karlsson ska trappa ner på träningen.

– Då vill vi vara ute i tid så hon inte ska behöva vara borta en längre tid. Vi gör den här justeringen för att undvika situationer hon tidigare varit i, säger Andersson.

"Viktigt att hon avstår"

TT: vad är det för typ av överbelastning?

– En total belastning där det finns muskulära inslag. Man hinner inte återhämta sig riktigt och då behöver kroppen längre tid av lägre belastning, framför allt från högintensiva inslag, säger Andersson.

Längdåkarna befinner sig nu i sin tuffaste träningsperiod, men landslagsläkaren tror inte att Karlssons säsong, där OS-debut i Peking är det stora målet, kommer att påverkas.

– Nej, det här är inget unikt för Frida. Det är en nödvändighet för alla idrottare att ha den här balansen mellan belastning och återhämtning. Frida har haft en bra träningsperiod under en längre tid, så det här i sig är inget som ger anledning till oro. Vi drar ner på belastning och ser till att Frida får hämta hem det hon behöver och kan komma tillbaka starkare.

Fakta: Frida Karlsson

Ålder: 22 år.

Klubb: Sollefteå.

Meriter: VM: 1 guld, 3 silver, 2 brons.

Världscupen: 1 seger.

OS: Frida Karlsson är redan uttagen till Peking 2022 där hon gör sin OS-debut.