Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Julia Jefimova är bara en i raden av ryska simmare som dopat sig, uppger The Times. Arkivbild.

Läkare bakom systematisk simdopning

Rysk friidrott är avstängd på grund av systematisk dopning. The Times uppger att simlandslaget har samma problem. Den gemensamma nämnaren: läkaren Sergej Portugalov.

Bröstsimstjärnan Julia Jefimova har åkt fast för meldoniumdopning och riskerar livstids avstängning eftersom hon varit avstängd för dopning tidigare. Den fyrfaldiga världsmästaren är en av mer än ett dussintals ryska simmare som åkt fast för dopning de senaste tre åren.

Det är toppen av ett isberg, hävdar den ansedda brittiska tidningen The Times, och avslöjar att Sergej Portugalov försett både friidrottare och simmare med dopningsmedel.

Portugalov var chef för rysk friidrotts medicinska kommitté och erbjöd sina tjänster inom simningen för sju år sedan. The Times skriver att den internationella antidopningsbyrån Wada ser Portugalov som nyckelperson i den ryska dopningsskandalen som gäller både friidrott och simning.

Kräver OS-stopp

Tidningen skriver också att allt fler kommer att kräva att rysk simning utesluts från OS när en utredning släpps som visar att Portugalov uppmuntrade simmare att dopa sig.

"Sedan 2009, när Portugalov för första gången erbjöd sina tjänster inom simningen, har 23 simmare stängts av för dopning", skriver The Times.

The Times uppger att två ryska simmare testats positivt för bloddopningsmedlet epo, vilket skulle ha mörkats av förbundet och simmarna därmed sluppit straff.

"Separata åtgärder"

Wada meddelar i ett pressmeddelande att organisationen inleder en egen utredning om systematisk dopning inom rysk simning. Antidopningsbyrån har kontaktat Internationella simförbundet Fina och uttrycker särskild oro över uppgifterna om Portugalov, som riskerar livstids avstängning för sin inblandning i friidrottsskandalen.

"Det bör noteras att en sådan livstidsavstängning ska respekteras även av övriga internationella idrottsförbund", skriver Wada.

Fina skriver i ett pressmeddelande att organisationen kontaktat Times för att om möjligt kunna ta del av tidningens underlag.

"Emellertid ska det noteras att Fina, som inte känner till något konkret bevis för systematisk dopning i rysk simning, har vidtagit separata åtgärder i vårt antidopningsarbete gentemot Ryssland efter Wadas senaste utredningar", skriver Fina.