"Lägg ner de här dolda bidragen"

ANNONS
|

2010 var året då kommunens folk hamnade i skottgluggen.

Det var dubiösa upphandlingar och desperata försök att lägga på locket.

Det gick inte - det kokade för häftigt.

I det sammanhanget är kommunal sponsring av idrott tämligen harmlöst.

Det var det inte för drygt åtta år sedan. Det var då det avslöjades att IFK Göteborg dränktes i miljoner medan övriga fick dela på smulorna. Kurt Eliasson satt då tryggt på två stolar, som vd för Framtiden, paraplybolag för de sponsrande kommunala bolagen, och som ordförande i IFK Göteborg.

Det "sponsras" fortfarande trots att det är ett språkligt bedrägeri ty sponsring i dag är ett avtal anpassat till marknadens villkor, sponsorn söker exponering, den sponsrade sköter exponerandet.

ANNONS

Här kallas bidrag för sponsring, det spelar ingen roll vad politikerna hävdar, ty även för dem gäller att strunt är strunt och snus är snus, om än i gyllene dosor.

Kommunala bolag behöver inte den exponeringen. Det är fascinerande att de fortfarande tycket det är kul att låtsas att de är stora kanoner på en fri marknad, att interndebiteringar får dem att känna sig konkurrensutsatta när det bara är på låtsas. Jag menar skol- och sjukhuslokaler till exempel, har inte så många tänkbara hyresgäster för att drabbas av "marknadsmässiga" hyror.

Därför är det lätt att utplåna eventuella orättvisor. Lägg ner de här dolda bidragen, förbjud kommunala bolag att sponsra, det går aldrig att komma runt det faktum att det finns grogrund för misstankar om nepotism, kamaraderi och dolda agendor.

Just av den anledningen är det svårare för en judoka att skaffa kommunal sponsring jämfört med ett fotbollslag.

Kommunala pengar bör förbli kommunala pengar, sponsormiljonerna kan i stället användas för att sänka skatten, sänka hyrorna för daghemmen eller varför inte sikta på nolltaxa när det gäller planhyra för alla ungdomsidrottare. Det vore en sponsring som gjorde nytta och förhoppningsvis vore rättvis.

Missförstånd är dessvärre granne med krönikor, det här ett försök att lindra eventuellt upprörda känslor. Jo, jag tycker det är behjärtansvärt att föreningar som Gunnilse får stöd för den viktiga insats de gör i nordost.

ANNONS

Att kalla det sponsring är dock inte rätt - även om pengarna hamnar rätt.

ANNONS