Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK:s Kristoffer Olsson jublar efter att ha kvitterat på frispark till 1–1.

Läcker frispark gav kryss i Stockholmsderbyt

Hjärtat har alltid klappat lite extra för Hammarby. Men när Kristoffer Olsson kom hem till svensk fotboll och allsvenskan hamnade han i stället i AIK. Det är alla i den klubben glada för i dag. Olssons läckra frispark räddade 1–1 i derbyt på Tele2 arena.

Det var som det ska vara, hett på läktarna, intensivt på planen – och två lag som tryckte på gasen och mest såg framåt. Här var det inga bälten eller hängslen på, snarare bjöds det på öppna spjäll från avspark och en inledning det slog gnistor om.

Efter 95 spelade minuter var det uppenbart. Det här var derbyt AIK dominerade klart och borde haft tre poäng i.

Tränaren Rikard Norling:

- Vi gör en jättebra match och jag skäms inte för att säga att vi bör vinna den. Men vi lyckas inte omsätta de potentiella chanserna.

Tog in lite på MFF

De var många den här eftermiddagen.

Extra jobbigt var förstås insikten att AIK inte lyckades kapitalisera på Örebros överraskande 2–1-seger hemma mot Malmö FF.

- Surt när man kände att vi kunde ha vunnit och hakat på lite, fortsätter Norling.

Efter en blixtrande start i derbyt var frågan inte om utan när det första målet skulle komma. Väntan blev kort.

Det var Hammarby som fick utdelning efter en kvart.

Fritt fram för Dibba

När AIK drällde med bollen på mittplanen fick Pa Dibba fritt fram, hjälpt av att Per Karlsson ramlade. Dibba stack rakt fram och prickade in 1–0.

Om det inte varit för Johan Wilands briljans mellan Hammarbys stolpar hade AIK kvitterat omgående, men målvaktsveteranen låg som ett streck i luften och fick en näve på Goitoms nick från nära håll.

AIK kom mer och mer. Trion Stefan Ishizaki, Kristoffer Olsson och Johan Blomberg styrde på mittfältet, rullade runt men de öppnande passningarna till Nicolás Stefanelli och Goitom nådde sällan fram. Hammarby stod rätt, slet, stängde, slog undan.

Men sådant håller sällan i längden.

- Vi hade stora problem med bollen. Slår du bort bollen får du försvara. Vi tog dåliga beslut. De plockade bort våra spelare centralt, men vi är glada för en poäng efter en mycket dålig dag, säger Hammarbys tränare Jacob Michelsen.

På tilläggstid i första halvlek tryckte Jiloan Hamad ned Blomberg strax utanför straffområdets halvcirkel, den sortens frisparkar alla vill ha men ingen vill ge.

Olssons läckra frispark

Iskallt skruvade frisparksspecialisten Kristoffer Olsson bollen mot Wilands hörna och kvitteringen smet in precis under ribban.

- Jag får en bra träff, det är svårt att få bollen över muren när det är så nära. Jag väljer att sätta den i hans hörn, säger Olsson.

- Spelmässigt gör vi en av säsongens bästa matcher, men vi står där ändå med bara en poäng. Vi kan inte vara nöjda. Det här en match vi förtjänar att vinna, fortsätter han.

Chanserna radades upp efter pausen, men det var inte AIK:s eller Henok Goitoms eftermiddag.

Jagade segermål

Han brände ytterligare ett utmärkt läge, framspelad av Blomberg och när väl den senare tryckte in bollen bakom Wiland stod Goitom offside framför Hammarbymålvakten och Jonas Eriksson dömde fullt riktigt bort målet.

Hammarbys ständiga bolljagande och kollektiva energidränage tog mer och mer ut sin rätt. Hamad stretchade vaderna och Muamer Tankovic lårmusklerna allt medan AIK envetet malde på, med Olsson som dirigent på mitten.

Wiland, den utmärkte, tippade undan Stefanellis distansskott, och fick en fot på Robin Lindkvists vänsterskott – och Hammarby höll undan i säsongens näst sista derby.