Sara Björk Gunnarsdóttir är Islands stora stjärna och den som Sverige måste hålla bäst koll på i EM-kvalet på tisdag. Arkivbild.
Sara Björk Gunnarsdóttir är Islands stora stjärna och den som Sverige måste hålla bäst koll på i EM-kvalet på tisdag. Arkivbild. Bild: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix/TT

Löftet från Islands stjärna: "Vi ska till EM"

Hennes straffmiss kostade en plats i VM. Men Islands lagkapten Sara Björk Gunnarsdóttir tittar inte bakåt. Inför gruppfinalen i EM-kvalet mot Sverige är det bara en sak som gäller.
– Vårt mål är ganska tydligt: Vi ska till EM, säger Lyonstjärnan till TT.

ANNONS

Island gjorde ett långa stunder imponerande kval till fotbolls-VM 2019. Men trots bland annat en bragdartad seger borta mot stornationen Tysklans slutade kvalspelet i moll.

I den avslutande matchen mot Tjeckien stod det 1–1 när Island fick straff i slutminuten. Lagets stora stjärna Sara Björk Gunnarsdóttir klev fram för att skjuta Island till ett VM-playoff – men missade.

– Det är klart att det gjorde ont. Vi borde ha vunnit mot Tjeckien. Vi var inte bra i den matchen, men fick en bra chans att ändå gå vidare. Jag skulle bara göra mål, men vad ska man säga? Ibland går det, ibland inte, säger Sara Björk Gunnarsdóttir.

ANNONS

Nominerad till tungt pris

I dag är känslan bättre. 29-åringens fotbollsliv leker, hon är färsk Champions League-vinnare med sin nya klubb Lyon och i dagarna nominerades hon också till priset som turneringens bästa mittfältare.

Dessutom har hon en stark tro på sitt landslag, mycket tack vare den yngre generationen.

För när Sverige gästar Island i EM-kvalet på tisdag gäller det inte längre att bara se upp för spelare som Sara Björk Gunnarsdóttir, Rosengårds Glódís Perla Viggósdóttir och tidigare USA- och Tysklandsproffset Dagný Brynjarsdóttir. Tungan på vågen för Island kan lika gärna bli exempelvis 19-åriga Breidablikanfallaren Sveindís Jane Jónsdóttir, som i sin första landskamp, mot Lettland häromdagen, gjorde två mål.

– Vi har flera unga spelare som har kommit fram nu och de har stor potential. Det är något som vi har behövt, unga spelare som kommer upp och utmanar de andra spelarna i laget och gör att alla måste kämpa lite för sin plats, säger Sara Björk Gunnarsdóttir.

Hade ingen förebild

Hon trivs i rollen som lagkapten och förebild för de yngre landslagskollegorna. Den typen av spelare att se upp till fanns inte när hon var ung.

– Det är klart att det är bra för tjejerna. De ska ha en förebild, de ska ha någon som pushar dem framåt och som de ser upp till. De ska se att ”hon kommer också från Island och började i en liten klubb, och nu spelar hon i Lyon”. Jag kan förhoppningsvis motivera de här spelarna.

ANNONS

TT: Vad har hänt med damfotbollen på Island sedan du slog igenom?

– Jättemycket. Jag var 18 när vi kvalificerade oss till EM för första gången. Efter det tycker jag att flick- och damfotbollen har gått framåt mycket. Nu är vi flera spelare som visat att man kan ta sig ut i Europa, och landslaget har också kvalificerat sig till EM tre gånger. Och efter varje turnering känner man att intresset växer.

Drömmer om medaljer

På längre sikt är hennes dröm att en dag ta medalj med Island. På en kortare horistont handlar det om att vinna EM-kvalgrupp F och på så sätt bli direktkvalificerat till EM 2022. En seger hemma mot VM-bronsmedaljören Sverige på tisdag skulle ta Island en bra bit på vägen.

– Sverige är helt klart favorit i gruppen. Men jag tror att de kommer att få svårt mot oss. De tycker nog inte att det är så kul att spela mot Island. Vi är fysiska och när vi har en bra dag så kan vi verkligen spela bra och vinna.

– Jag känner att laget har utvecklats, det är en spännande framtid som väntar. Vi kan ha något bra på gång.

Lasse Mannheimer/TT

Fakta: Svenska landslaget om Islands stjärna

Så här beskrivs Sara Björk Gunnarsdóttir av några i det svenska landslaget:

Stina Blackstenius, Göteborg

– Spelar man i Lyon så är man otroligt bra. Jag har själv spelat mot dem X antal gånger och det är ett otroligt bra lag. De har många av världens bästa spelare och det är en otroligt stark trupp som helhet. Så det är starkt att ta en plats där.

Jonna Andersson, Chelsea

– En extremt bra spelare, fysiskt stark och ger hundra procent oavsett hur matchen ser ut. Hon är alltid överallt och ingenstans och krigar in i det sista. Och hon är bra på bollen också, en spelfördelare, så vi får räkna med att hon kommer att spela bra och kliva in i varje närkamp.

Amanda Ilestedt, Bayern München

– Det är en otroligt duktig, hårt jobbande mittfältare. Hon jobbar hårt både i defensiven och i offensiven, men har fått en lite offensivare roll i Lyon. Det är en fantastiskt bra spelare.

Jessica Samuelsson, Rosengård

– En riktigt bra spelare och en nyckelspelare i deras lag. En box till box-spelare, väldigt fysisk, bra på huvudet och bra i närkamperna. Spelar man i Lyon så är man en av de bästa.

Magnus Wikman, assisterande förbundskapten

– Det är såklart en skicklig spelare som har spelat i Wolfsburg och nu är i Lyon. Det är en stark spelare som är bra på väldigt mycket, men vi har spelare på samma nivå så det är inte så att vi lägger något jätteextra på henne – förutom kanske i vissa situationer.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS