Nigeria firar 1-0-målet.

Långt till Rio efter svensk förlust

Det är några hundra mil från Manaus till Rio – men för de svenska fotbollsherrarna känns vägen ännu längre nu. Sverige föll mot Nigeria, 0–1, efter en blek insats. Nu är laget riktigt illa ute i OS-gruppspelet.

|

Det dröjde till den 40:e minuten innan Umar Sadiq smög upp mellan de svenska backarna och skallade in 1–0 för Nigeria.

Målet var väntat.

Nigeria tog tidigt tag i taktpinnen på Arena da Amazônia, under ledning av bollskicklige och kloke dirigenten John Obi Mikel. Gänglige Roma-anfallaren Sadiq fick första heta läget, ensam med Andreas Linde som räddade. Fyramålsskytten från premiären, Oghenekaro Etebo, testade också Linde, som fortsatte att imponera på samma sätt som han gjorde mot Colombia. Även Adam Lundqvist var med och skapade nigerianska chanser, när han skickade en hemåtnick i burgaveln.

Trögt och oprecist

Sverige hade problem. Av den fotboll som laget bjöd på i 2–2-premiären mot Colombia syntes inte mycket. Delvis för att Nigeria bjöd bra motstånd och satte det svenska försvaret i problem gång på gång. Delvis för att Sverige uppträdde trögare och mer oprecist än i förra matchen. Den enda chansen värd att nämna i första halvlek fick Mikael Ishak, när han sköt en volley utanför på Astrit Ajdarevics läckra djupledspassning.

Kort och gott: Nigerias 1–0-ledning i paus var utan tvekan rättvis.

- Det är en underkänd insats i första halvlek, säger förbundskapten Håkan Ericson.

- Vi är missnöjda med vårt passningsspel. Ska vi såra Nigeria måste vi sätta vårt passningsspel, för de är fysiskt starkare än oss. Men det var en del spelare som inte hade sin bästa dag, med touch och så vidare.

Efter paus blev det ännu mer Nigeria. Det dröjde bara ett par minuter innan både Mikel och Etebo hade testat Andreas Linde på nytt. Den 23-årige Molde-målvakten, aftonens klart bäste svensk, såg till att hålla fortsatt liv i matchen.

Kom ingenstans

Nigerianerna bjöd på raggarfotboll i 5–4-premiären mot Japan, men såg ut att ha gjort sin defensiva läxa under de senaste dagarna. Sverige kom ingenstans.

Håkan Ericson vände sig till avbytarbänken för att försöka ge laget bränsle. In med Ken Sema, Muamer Tankovic och till slut också Jacob Une Larsson.

- Vi var bättre i andra halvlek, då gör vi en okej insats. Men vi skapar för få riktiga chanser, säger Ericson.

Med någon minut kvar kom också läget. Ajdarevic klippte till, men skottet täcktes av en back.

Nigeria höll undan, vann med 1–0 och kan redan se fram emot OS-kvartsfinal.

Sverige får hoppas på en avslutande seger mot Japan på onsdag, plus hjälp av nigerianerna som samtidigt möter Colombia.

Den blågula vägen till kvartsfinal är lång. Vägen till finalen i Rio närmast oändlig.