Hanna Falk tränar i en så kallad värmeväxlare för att skona luftrören i de kalla temperaturerna under skidlandslagets OS-förläger i Date utanför Sapporo, Japan.
Hanna Falk tränar i en så kallad värmeväxlare för att skona luftrören i de kalla temperaturerna under skidlandslagets OS-förläger i Date utanför Sapporo, Japan.

Längdåkarna redo för skidkalla OS-tävlingar

Det är rent ut sagt skidkallt i Japan. Vilket lämpligt nog är en perfekt uppladdning inför den köldknäpp som väntas under OS i Pyeongchang.

ANNONS
|

Det går inte att förutsäga vädret. Men OS-regionen Pyeongchang är inte känd för sina värmeböljor, om man säger så.

Låga temperaturer – bland världens kallaste på den breddgraden – tillsammans med kyliga vindar från Manchuriska slätten och Sibirien gör att många väntar sig riktigt isande olympiska spel.

Rekordkall invigning?

Under en utomhuskonsert på Olympiastadion i Pyeongchang nyligen drabbades flera personer av hypotermi på grund av den bitande kylan. På samma arena, som saknar tak, ska OS-invigningen genomföras den 9 februari och köldrekordet på –11 grader från Lillehammer-OS 1994 ligger risigt till.

ANNONS

- Jag hade inte riktigt fattat att det kommer att kunna vara så kallt där borta. Av misstag råkade jag skicka hem några av de underställen som vi använder när det är som kallast. Men det blir i alla fall riktiga vintertävlingar, säger längdåkaren Anna Haag.

Hon kommer nu att hålla hårt i sin packnings sista riktigt varma underställ. För när det gäller frostiga OS-tävlingar låter alla i det svenska längdlandslaget som förskolepedagoger: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

- Det är ju bara att klä sig efter vädret, och träffar man rätt så är det inga problem att tävla, säger Nilsson.

Istappar i skägget

En fördel är att de svenska åkarna övar på det under OS-förlägret. Kylan i japanska Date har tvingat fram istappar i landslagsläkaren Per "Pliggen" Anderssons skägg samtidigt som några åkare har tränat med värmeväxlare för att skona luftrören.

ANNONS

- På ett sätt har det varit väldigt skönt att förbereda sig på kylan. Det är ändå ganska likt hur det kommer att vara i Pyeongchang: –15 på morgonen, varmare i solen och sedan svinkallt igen när solen går ner. Det är bara att vänja sig, säger Haag.

En som helst skulle slippa iskalla tävlingar helt är Calle Halfvarsson.

- Nej, det är väl ingen höjdare. Det är väl ingen som gillar när det går ner mot –15 grader? Ja, det skulle vara någon ryss som kommer från Sibirien och är van att träna i –30 då, säger Halfvarsson.

Skydda halsen

Han är mest orolig för hur det ska bli med återhämtningen mellan loppen.

- Det är mer efteråt som man får slitna luftrör och det kan brännas ordentligt. Och om man blir för risig så är det risk att man drar på sig en infektion till kommande lopp. Man får vara försiktig.

ANNONS

Landslagsläkaren Per Andersson säger att åkarna är förberedda om Alpensia skidcenter (OS-skidstadion) täcks av rimfrost. De största utmaningarna, säger han, blir att luftvägarnas slemhinnor retas, att huden tar skada och att luften blir väldigt torr vilket kräver mer vätskepåfyllning.

- Det är klart, när det blir neråt –15, då blir utmaningen tydligt större. Men det handlar om hur många lager man har under. Det är antalet lager som styr värmen som du får mot kroppen. Sedan är det också viktigt att skydda halsen, så att du hjälper till med att värma upp den luft som du andas in, säger Per Andersson.

Date, TT:s utsände

Fakta: Längdskidor under OS 2018

Lördag 10 februari: Skiathlon, damer, 7,5 km+7,5 km.

Söndag 11 februari: Skiathlon, herrar, 15 km+15 km.

Tisdag 13 februari: Sprint, klassisk stil, damer och herrar.

Torsdag 15 februari: 10 km fristil, damer.

Fredag 16 februari: 15 km fristil, herrar.

Lördag 17 februari: Stafett, damer, 4x5 km.

Söndag 18 februari: Stafett, herrar, 4x10 km.

Onsdag 21 februari: Sprintstafett, damer och herrar.

Lördag 24 februari: 50 km, klassisk stil, herrar, masstart.

Söndag 25 februari: 30 km, klassisk stil, damer, masstart.

ANNONS