Förre elitorienteraren Pelle Engstrand upptäckte under den aktiva karriären ett dolt hjärtfel.
Förre elitorienteraren Pelle Engstrand upptäckte under den aktiva karriären ett dolt hjärtfel. Bild: Ulf Palm/TT

Läkare larmar: Idrottare dör i onödan

Läkare varnar för att idrottare avlider i onödan varje år i Sverige för att man inte gör den hjärtkontroll som RF rekommenderar. Förre elitorienteraren Pelle Engstrand är tacksam för att han kontrollerade sitt hjärta efter att fått känningar:
– Man vet inte hur det hade gått annars, säger han.

ANNONS

Enligt hjärtläkaren Anders Englund avlider en till tre personer per 100 000 invånare i Sverige av hjärtstopp varje år. Risken är sannolikt två till tre gånger högre hos elitidrottare.

– Det är aktiva idrottspersoner i åldrarna 16 till 35 år. Flera av dessa dödsfall hade kunnat förhindras om de gjort en hjärtkontroll. Det är en katastrof för unga individer och deras anhöriga som drabbats på grund av att idrottsrörelsen inte lyft denna fråga tydligare, säger Englund.

Anders Englund syftar på rekommendationen från Riksidrottsförbundet (RF) att alla tävlingsidrottare i Sverige, mellan 16 och 35 år, ska göra en hjärtkontroll (screening). En enkel EKG-undersökning som visar dolda hjärtfel och som kan rädda liv.

ANNONS

Han upptäckte hjärtfel

Pelle Engstrand, bosatt i Borlänge, var som 24-åring en stor orienteringstalang. Men i samband med SM 2012 fick han problem med hjärtat och sökte vård. Läkarna upptäckte ett dolt hjärtfel.

– Först trodde jag att det var en hjärtmuskelinflammation och jag skulle få vila ett halvår och sedan kunna köra i gång som vanligt. Det var inte så tufft. Men jag blev inte bättre och läkarna började söka efter andra saker och de trodde att jag fått en farlig hjärtsjukdom. Det var tufft, säger han.

Pelle Engstrand berättar att tankarna kom på nätterna:

– Jag var mest orolig hela tiden för min hälsa och för att jag inte skulle kunna springa igen, minns han.

Uppmanar till kontroller

Nu har det gått tio år och regelbundna hjärtkontroller har gett Pelle Engstrand beskedet att han kan träna och tävla som han vill. Men numer är det mest motion.

I dag är Pelle Engstrand mycket tacksam över att han kontrollerade hjärtat.

– Man vet inte hur det hade gått annars, men framför allt har kontrollerna gett mig ett bra besked att det inte är någon fara med mig. Nu tycker jag att alla tävlingsidrottare definitivt borde screena sig och kontrollera hjärtat, säger Pelle Engstrand.

Kontroll för livet

Idrottsläkaren Per ”Pliggen” Andersson, med en bakgrund i bland annat skidlandslaget, uppmanar också idrottare att göra denna hjärtkontroll:

ANNONS

– Det är en sak att som idrottsläkare förebygga en korsbandsskada, men här handlar det om liv och död. Detta är en av de viktigare idrottsmedicinska delarna som vi behöver säkerställa för att förhindra att någon får ett hjärtstopp och dör.

Han fortsätter:

– Jag är orolig eftersom alla har nog någon gång har hört talas om att detta har hänt inom idrotten. Att unga människor tyvärr avlider i plötslig hjärtdöd. Detta är en tragik som är så oerhörd. Vi kan minska risken för plötsligt hjärtdöd genom att göra en undersökning på alla som sysslar med idrott. Men i min värld är det inte tillräckligt många som ges möjlighet till den.

Oklar definition

Björn Eriksson, ordförande för RF, förklarar att rekommendationen inte har fungerat bland annat på grund av att definitionen elitidrottare och tävlingsidrottare fortfarande är oklar.

– Då är frågan om de skälen är godtagbara. Mitt svar är nej! Vi ska göra ett försök skapa en dialog med specialidrottsförbunden och se till att de ligger på lite ytterligare. Detta är en billig livförsäkring om den fungerar. Och rekommendationen har inte fungerat som det var tänkt när den kom 2018. Detta är något man får driva vidare med.

Danske fotbollsstjärnan Christian Eriksen fick hjärtstopp i EM-premiären mot Finland förra sommaren, han överlevde tack vare läkarinsatser. Arkivbild.
Danske fotbollsstjärnan Christian Eriksen fick hjärtstopp i EM-premiären mot Finland förra sommaren, han överlevde tack vare läkarinsatser. Arkivbild. Bild: Stuart Franklin/AP/TT

Fakta: Riksidrottsförbundets rekommendation om hjärtkontroll

* Från 16 års ålder bör elitidrottare som en del i regelbundna läkarundersökningar också undersökas för att utreda om de har en eventuell hjärtsjukdom.

* Ansvaret för att organisera, erbjuda och genomföra sådan hjärtkontroll (screening) bör ligga på idrotten, det vill säga föreningar och förbund.

* Vad som är elitnivå definieras av varje enskilt förbund.

* En riktad hjärtkontroll för elitidrottare bör innehålla en kroppsundersökning, undersökning av personens sjukdomshistoria, förekomst i släkten och vilo-EKG.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS