Kvitterade i slutsekunden – då ändrade sig domaren: ”Tomhet”

Med en sekund kvar av matchen kvitterade IFK Göteborg SM-semifinalen. Jubelscener utbröt. Tills domaren ändrade sig och dömde bort målet, då insparken gått rätt i mål.

|

Efter 4–2-förlusten i Göteborg senast krävdes en tvåmålsseger för Blåvitt för att tvinga fram en förlängning mot Hammarby i SM-semifinalen. I sådana lägen finns två sätt att lägga upp matchplanen. Gå på knock direkt – eller skynda långsamt.

IFK Göteborg valde det senare, och det gav så när resultat. 0–0 i paus blev Blåvittledning efter fem minuter av den andra halvleken. När Hammarby dessutom drog på sig sin femte frispark med en bra bit kvar av matchen såg det ut att finnas chans för en vändning.

– Vi gjorde en otroligt bra bortamatch. Det var en av de bästa matcherna i år, men bollen ville inte in. Jag är jättenöjd med hur spelarna genomförde matchen men vi hade inte marginalerna med oss, säger assisterande tränare Christopher Solberg.

Med fem minuter kvar av matchen inledde IFK Göteborg sitt jokerspel, men slarvigt passningsspel gjorde att man inte fick någon utdelning – vare sig gällande mål eller långstraffar.

– Vi spelade bra jokerspel men det var sista passningen som inte satt, suckar Solberg.

Helt rätt domslut

En enda sekund återstod av matchen när IFK Göteborg fick en inspark på offensiv planhalva. Hammarbyspelarna hade redan börjat jubla när Emilio Rossi ställde upp bakom bollen. Han drog till en stenhård vrist som Hammarbys målvakt duckade för, skottet gick i ribban och studsade sedan några centimeter innanför mållinjen. När domaren blåste för mål rusade Rossi över hela planen, vild av glädjerus.

Men ruset varade inte längre än en halvminut. Efter våldsamma protester från Hammarby valde domaren att ändra sig. Helt rätt skulle det visa sig, då reprisbilder tydligt visade att bollen inte snuddade vid någon spelare på väg in i mål. En inspark är indirekt och måste således träffa en med- eller motspelare innan den går in i mål.

– Ena domaren visade att det var mål, sedan ändrade de beslutet och då blev det tumult. Jag kände tomhet, såklart. Men det är en situation på 80 minuters spel och det är inte där vi förlorar matchen, säger Solberg.

Totalt slutade dubbelmötet 4–3 till Hammarby och IFK Göteborg är därmed utslaget ur SM-slutspelet.

– Jag är självklart så besviken man kan bli. Vi ville vinna guld. Nu får vi vinna med damerna på söndag istället, säger Christopher Solberg.