Kvalkungens tips – så klarar du av ett kval

IFK Göteborg är endast fyra poäng från kvalplats med sex omgångar kvar. Kvalstriden är för första gången sedan 2002 ett faktum för Blåvitt. Kanske skulle ett samtal till "kvalkungen" i svensk fotboll, som huserar i en annan Göteborgsklubb, hjälpa?
– Det är två matcher, det är på liv och död, säger Öis burväktare Stojan Lukic, som trots många många kval fortfarande inte vet hur det känns att förlora.

ANNONS

Han har varit med i fyra kval på de sex senaste säsongerna och gått segrande ur samtliga. En bedrift som gör att Stojan Lukic är kvalkungen inom svensk fotboll – en titel han gärna köper.

– Jag är ju ödmjuk men jag har ju inte förlorat ett kval så jag vet inte hur det känns. Det är alltid som en stor sten som lyfts från dina axlar när du klarar det, framförallt när du kvalar för att hålla dig kvar, säger han.

Senaste kvalet för Stojan Lukics del var förra säsongen i Superettan. Då låg Öis på säker mark under hela säsongen men i sista omgången blev det klart att det blev kvalplats för klubben. Ett kval där Mjällby stod på andra sidan och där Öis till slut klarade att säkra platsen i Superettan. Men negativa kval är inget han, trots sitt fina facit, gillar särskilt.

ANNONS

– När vi kvalade med Halmstad får att gå upp i allsvenskan och mötte Helsingborg så var det ju en annan grej. Då hade man allt att vinna men när man kvalar för att hålla sig kvar ... usch! Då är man inte ens glad efteråt utan man känner nästan bara en lättnad och det är en stor skillnad på de olika kvalen, säger han och fortsätter:

– Det är helt sjukt med kval. Det tar så jäkla mycket på psyket och på nerverna och det är klart att det känns en hel del.

LÄS MER: Ny blytung förlust för Blåvitt – krissamtal med fansen efter krossen

"Det är det bästa tipset jag har"

Vad har du för tips till de lag som riskerar att få kvala?

– Att även när det ser som mörkast ut så ska du fortsätta spela och det går alltid att vända på det. Mot Helsingborg så låg vi under med 1–0 efter att de gjort mål i 84:e minuten. Då kvitterade vi i minut 90 och sen gjorde vi 2–1 i 94:e. Så det går alltid att komma tillbaka.

– Förra året mot Mjällby så förlorade vi ju borta och låg under länge. Med kvarten kvitterade vi och sen på övertid så tog vi hem det så det är bara att köra på, oavsett resultat och det är det bästa tipset jag har.

ANNONS

Hur hanterar man ett kval som spelare?

– Du måste älska de här matcherna, du måste älska att synas. Alla kollar på de här matcherna och du måste omfamna den pressen och allt vad det innebär i de här matcherna. Min sambo och familj har fått lära sig att den veckan när man kvalar, då är man i sin egen värld och allt annat är på paus. Livet är på paus.

LÄS MER: Hysén om ödesmatchen: "Viktigaste matchen för klubben på många år"

Efteråt kommer livet tillbaka?

– Herregud, ja! Då är man tillbaka igen och jag har ju faktiskt bara de positiva bilderna då jag aldrig förlorat ett kval.

Hur mycket är mentalt?

– Jag skulle säga 80 procent, helt ärligt! Sen spelar mycket in hur du hamnar i ett kval. Tar du oss förra säsongen så låg vi ju inte på kvalplats förrän i sista omgången och det var ju blytungt att åka på den. Vi hade inte hade varit i den situationen på hela säsongen och sen helt plötsligt var vi där. Med Halmstad när vi kvalade för att hålla oss kvar i allsvenskan var det helt annorlunda. Då var vi näst sist med tre matcher kvar men tog ändå sju poäng och fick med oss en jävla positiv känsla.

ANNONS

– Så ett tips till har jag och det är att glöm alla omgångarna innan kvalet, det spelar ingen roll utan nu är det två matcher som gäller och det är på liv och död.

– Sen är det alltid värre att vara det "större" laget. Då har du allt att förlora och de andra har ingenting att förlora.

LÄS MER: Gren om förtroendet för Poya: "Vi tror på honom"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS