Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Löfven, kronprinsessan Victoria, IOK:s ordförande Thomas Bach och prins Daniel utanför det olympiska muséet i Lausanne.

Kunglig glans ska ge OS till Sverige

Sverige kom med kronprinsessan Victoria, statsministern Stefan Löfven och Peter "Foppa" Forsberg. Italiens OS-kandidatur kom däremot utan de främsta namnen till den första träffen med IOK-ledningen.

Därmed kan man nog säga att Stockholm-Åre trots allt leder matchen mot Milano-Cortina en bit in i första halvlek, om man pratar i fotbollstermer.

En italiensk journalist försökte få Stefan Löfven (S) att kommentera liknelsen mellan omröstningen om vinter-OS 2026 med VM-playoffmatchen i fotboll som Sverige vann över Italien och därmed tog sig till VM 2018.

Dock utan att lyckas. Men IOK-ledamoten och den förre höjdhopparstjärnan Stefan Holm nappade direkt på lagsportliknelsen när de italienska journalisterna utsåg den svenska OS-kandidaturen till underdog.

- Sverige är alltid bäst när man inte är favorit. Då kan Sverige slå Italien i fotboll och Kanada i ishockey. Vi trivs bra i den rollen, säger Holm.

Först i morgon, när presentationerna ska göras, ska Italiens premiärminister Giuseppe Conte och den förre alpinstjärnan Alberto Tomba komma till Lausanne.

Den svenske statsministern var nöjd efter mötet med IOK-ordföranden Thomas Bach och de andra företrädarna för den olympiska rörelsen.

- Vi hade ett bra möte och berättade att Sverige är fullt redo att vara värd för vinterspelen 2026 och att den svenska regeringen och samhället står helt bakom ansökan, säger Löfven.