Emir Kujovic gav Djurgården ledningen mot Varberg.
Emir Kujovic gav Djurgården ledningen mot Varberg. Bild: Adam Ihse/TT

Kujovic nätade när Djurgården tog tredje raka

När Djurgården möblerade om i startelvan fick Emir Kujovic chansen. Och han tog den. Anfallarens nick visade vägen när det regerande mästarlaget slog Varberg med 2–1.

Emir Kujovic, en av SM-guldhjältarna i fjol, har tillbringat en hel del tid på bänken i sommar och hade inför onsdagens besök i Varberg bara noterats för ett allsvenskt mål. Men i ösregnet på Påskbergsvallen fick han förtroendet när formstarka Kalle Holmberg vilades, trots två mål mot Häcken senast.

Nick via stolpen

Djurgården, som dessutom saknade avstängda kuggarna Erik Berg och Jesper Karlström, tog kommandot när Kujovic hittade målet efter knappt en halvtimme. Inlägget från Haris Radetinac var strålande och Kujovics välplacerade 1–0-nick, via bortre stolpen, var inte heller fy skam.

– Som anfallare vill man alltid göra mål och jag har inte gjort så många i år. Det gäller att ta vara på chanserna när man får spela, konstaterade Kujovic i D Plays sändning.

Varberg hade det desto svårare med den saken. Vid ställningen 0–0 fick Astrit Seljmani ett friläge till skänks av Jonathan Augustinsson, men sköt rakt på Dif-målvakten Per Kristian Bråtveit. Och i slutet av första halvlek avslutade Tashreeq Matthews svagt utanför i ett nytt grönsvart kanonläge.

– Man kan inte komma mer än fri med målvakten, då borde man kunna bredsida bollen vid sidan om honom. Men det verkar vara för mycket begärt, sade Varbergstränaren Joakim Persson uppgivet till D Play i paus.

Ulvestad satte straff

Då hade Djurgården hunnit utöka till 2–0 (Fredrik Ulvestad på straff i 42:a minuten) kort efter Matthews målmiss.

Effektiviteten var den stora skillnaden mellan lagen i första halvlek. Tränare Persson utlovade förändringar till andra halvlek och fick se mittbacken Jon Birkfeldt reducera efter en hörna i 54:e minuten. Kort därefter gjorde Varberg fyra byten på en gång, men närmast ytterligare ett mål till var Djurgården när inhoppande Kalle Holmbergs avslut reflexräddades av August Strömberg.

Djurgården har tre raka segrar och är ny tabelltrea, medan Varbergs succéartade debutsäsong i allsvenskan har kommit av sig lite. Hallänningarna ligger åtta efter fem raka matcher utan seger.