Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Krystsina Tsimanouskaya flydde under OS – skyddas av sex livvakter dygnet runt

Kristina Timanovskaja, 24, flydde under OS i Tokyo för att komma undan den belarusiska regimen. Nu har hon skydd av sex livvakter och lever på flykt i Polen.
– Det är väldigt komplicerat, säger hon till Der Spiegel enligt Blick.

Mitt under OS i Tokyo kom nyheten om att löparen Kristina Timanovskaja vädjade om hjälp. Den belarusiska regimen ville flyga hem henne mot hennes vilja och hon ska ha kidnappats av sina egna ledare så att planen om att föra henne till Belarus skulle kunna genomföras.

– Jag ber den internationella olympiska kommittén om hjälp, jag har blivit pressad och de försöker skicka mig ur landet mot min vilja, så jag ber IOK att ingripa, sa hon i en video som släpptes.

Hon lyckades undkomma och en månad efter OS är hon fortfarande på flykt. Nu lever hon i Polen tillsammans med sin pojkvän där den polska staten ser till så att paret har en lägenhet och mat på bordet.

– Jag har inga pengar och inte längre något bankkonto. Våra besparingar gick till en bil och lönen har använts för att hjälpa min mamma att betala av ett lån, säger hon till tyska Der Spiegel.

För att nu garantera hennes säkerhet har hon sex livvakter som bevakar henne dygnet runt.

I intervjun berättar hon även att hon inte har några planer på att avsäga sig sitt belarusiska medborgarskap eftersom hon ser sig som en patriot fortfarande. Däremot vill hon i framtiden kunna tävla för Polen när det gäller friidrott.

En sådan process tar vanligtvis flera år även om Kristina Timanovskaja hoppas det ska gå snabbare än så.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.