Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Här smäller det. Britten Ian Williams kolliderar med schweizaren Eric Monnin i finalen av Midsummer Match Cup. Men trots det poängavdraget lyckades Williams vinna. Bild: Linus Arvidsson
Här smäller det. Britten Ian Williams kolliderar med schweizaren Eric Monnin i finalen av Midsummer Match Cup. Men trots det poängavdraget lyckades Williams vinna. Bild: Linus Arvidsson

Krock i seglingsfinalen vid Tjörn

Ibland är segling lite mer dramatiskt än vanligt. Som när britten Ian Williams krockade i finalen av Midsummer Match Cup – och sen vann ändå.

Ni ser på bilderna från Hamnefjorden ute på Tjörn när det smäller. Ian Williams i Team GAC Pindar glömde bort att han hade ett peke på sin Fareast 28R-båt – och gick rätt in i konkurrenten Eric Monnin och hans Capvis Swiss Match Race team.

Båtarna fastnade i varandra, britten Williams fick svart flagg – vilket betydde poäng till Monnin, minuspoäng till Williams.

– Det var mitt fel, för när man sitter vid rodret som jag gör så ser man inte peket. Jag glömde faktiskt av att vi hade ett peke och även om det bara stack ut någon decimeter var det tillräckligt för att vi skulle fastna. Det känns skönt att vi lyckades komma tillbaka efter det, säger Ian Williams.

Ja, i det läget stod det faktiskt minus ett för Williams och plus ett för Monnin efter första finalseglingen.

Under veckan ute på Tjörn har Williams tävlat tillsammans med Hannah Diamond, Gerry Mitchell och Sara Stone. Om ni lägger märke till namnen så är det två tjejer i båten, alltså ett mixat team. Det är unikt på den här nivån – och alla lag i Midsummer Match Cup har tävlat med en likadan mixad besättning.

Team Williams kunde efter två raka poäng också ordna fram en tredje och avgörande segling i finalen – och även den blev dramatisk, även om den inte innehöll några krockar i den hårda vinden.

Schweizaren tog starten, men Williams kom tillbaka på undanvinden – men efter en dålig brittisk rundning så tog Capvis Swiss över ledningen igen. Den ledningen hade Monnins team ändå till den sista lilla biten in mot mål.

Då fångade Team GAC Pindar upp en vindby och susade förbi ...

– Det känns fantastiskt att komma tillbaka från misstagen vi gjorde på det här sättet. Det var väldigt stark vind nu i finalen, det var utmanande för båda lagen och små misstag blev väldigt kostsamma. Det var möjligt tack vare riktigt bra jobb från hela teamet och vi har förbättrat oss för varje match i veckan, säger Ian Williams efter segern.

Trea slutade dansk-brasilianska Gringo Sailing Team med Ocean Race-seglaren Nicolai Sehested som skeppare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.