Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Ericson anar ugglor i mossen. Arkivbild.

Kroatiens drag: Toppar med stjärnor?

Kroatien har ett hemligt kort i rockärmen inför U21-avgörandet. Sveriges förbundskapten räknar med att möta a-landslagsstjärnor på måndag.

Ungdomsfotboll handlar om något större än bara tillfälliga matchresultat, brukar det heta. Men alla sådana floskler kasseras på måndag.

Sveriges U21-landslag tar emot Kroatien i en sista avgörande match, där endast en vinst garanterar en plats i det kommande mästerskapet i Polen. Och medan Sverige ger chansen till spännande 17-åringar som Joel Asoro och Alexander Isak verkar Kroatien gå en klart mer etablerad väg.

Kroatien kommer flytta ner spelare som har åldern inne från a-landslaget för att toppa laget, misstänker Sverigelägret.

"De som inte startar flyttas"

- De har den möjligheten. De har angivit en trupp för U21 och där finns spelare från a-laget som kan delta. De spelar mot Finland kvällen innan. Vi tror att de som inte startar för a-landslaget kommer att flyttas ner, säger förbundskapten Håkan Ericson till TT.

Kroaternas a-lag spelar sin andra VM-kvalmatch mot Finland på söndag, medan deras enda U21-match under landslagsuppehållet spelas på måndag. De hade till skillnad från Sverige redan spelat nio av tio kvalmatcher inför uppehållet.

Ett närmast givet namn är Napolis Marko Rog, som har kämpat till sig en a-lagsplats efter att ha imponerat i U21-kvalet. Men det finns klart större hot som passar in i ålderskategorin. Mittfältsesset Mateo Kovacic, Real Madrid, och backlöftet Tin Jedvaj, Bayer Leverkusen har båda åldern inne. Ett annat namn är tidigare Barcelona-diamanten, 20-årige Alen Halilovic, som petades från Kroatiens a-landslagstrupp den här gången.

Inte alltid positivt

Håkan Ericson vill inte bedöma huruvida det är rätt eller fel tillvägagångssätt, men konstaterar att det inte behöver vara en solklar fördel att spela med etablerade stjärnor på ungdomsnivå.

- Det är det inte alltid säkert att det behöver betyda något positivt. Det beror på vilken attityd och inställning spelarna har. Vi får utgå från att de är motiverade, men man vet aldrig vad det innebär, säger han.

- Det här är något som vi inte kan påverka, det är mer ett konstaterande att det kan bli så.