Ivan Rakitic och hans Kroatien har nått åttondelsfinalsstadiet i VM för första gången sedan bronslaget 1998.

Kroatien vill övertrumfa 1998-bragden

Full pott i gruppspelet. Nu börjar allvaret för Kroatien – som vill kliva ur skuggan av bronshjältarna från 1998.

I Frankrike 1998 nådde Kroatien landets högsta höjder genom tiderna fotbollsmässigt. Det rödvitrutiga laget, då lett av ikoniske målsprutan Davor Suker, gick det året hela vägen till en bronsmedalj.

Sedan dess har Kroatien, trots stjärnfyllda landslagsupplagor, aldrig varit i närheten av 98-upplagans framfart.

2002, 2006 och 2014 åkte man ut i gruppspelet. 2010 var man inte ens kvalificerade VM.

Efter maximala nio poäng och 7–1 i målskillnad i gruppspelet sitter nu Kroatien åter på en gren av ett VM-slutspelsträd.

Med det kommer också förväntningarna.

- Vi vet att laget från 1998 var fantastiskt, de var alla våra idoler och de visade vägen för framtida kroatiska landslag. Men nu måste vi glömma dem, säger Barcelonamittfältaren Ivan Rakitic enligt Fourfourtwo.

"Vi måste njuta"

Han, lagkaptenen och mittfältsdirigenten Luka Modric, anfallsfyrtornet Mario Mandzukic och Interyttern Ivan Perisic. Alla fyra kan för första, och mycket väl sista, gången stå på tröskeln till en chans att göra det deras idoler gjorde för 20 år sedan.

Eller kanske till och med desto mer?

- Om gud vill så kan vi uppnå samma resultat, eller kanske ännu mer, säger Rakitic och fortsätter:

- Jag skulle inte säga att det är en börda. Vi måste njuta av turneringen. Vi vill visa världen hur bra det här kroatiska laget är, hur hårt vi kämpar för vårt land. Förhoppningsvis, om 20 år, kommer folk prata om oss på samma sätt

Om laget tar sig förbi det första steget, Danmark i Nizjnij Novgorod i kväll, kan svårare motstånd vänta runt hörnet i en kvartsfinal.

"Historien irrelevant"

För på närliggande slutspelsgren sitter Spanien med match mot värdnationen Ryssland.

Enkelt för "La Roja"? Allt annat än det, enligt David Silva.

- I ett VM är varje motståndare tuff. Det kunde vi se i gruppspelet. Det var väldigt svårt för oss att vinna den. Att möta Ryssland blir lika svårt som att möta Brasilien, säger Manchester City-mittfältaren på lördagens presskonferens i Moskva enligt The Evening Standard.

En annan svårighet att överkomma, må så vara möjligtvis en mental och statistisk sådan, är det faktum att Spanien, på åtta VM-möten med värdnationer, aldrig har vunnit.

Det bryr sig dock inte Fernando Hierro ett skvatt om.

- Varför ska vi titta tillbaka för? Vi är i vår fjärde match i VM, och då ska vi titta tillbaka tio–tolv år i tiden? Allt är irrelevant förutom matchen nu. Värdnationen kommer ha mycket stöd men vi kommer ha elva miljoner spanjorer som ser oss genom tv:n, säger förbundskaptenen enligt The Evening Standard.