Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Kritiserat VM igång i Qatar

Skrytbyggen till arenor, en pampig invigning, ett ihopplockat landslag och en betald spansk hejaklack på annars halvfulla läktare. Handbolls-VM i Qatar har startat, och allt är precis så märkligt som förväntat.

Vad gör man när man är ett land med massor av pengar men med ett ytterst mediokert handbollslandslag och ska stå värd för ett handbolls-VM? Svaret för Qatar blev att köpa sig en mer konkurrensmässig trupp.

Satsningen på lagbygget började för ungefär fyra år sedan och i den slutgiltiga VM-truppen kommer nio av 16 qatariska spelare från någon annan nation än Qatar, vars övriga befolkning bara till lite mer än en fjärdedel består av qatarier och resten av utländska gästarbetare.

Ihopvärvat landslag

Bland de största stjärnorna i det qatariska laget finns högernian Zarko Markovic och målvakten Goran Stojanovic, båda från Montenegro

-Situationen är sådan att de försökte få ihop det bästa laget, och gjorde det. Jag har inga problem med det, säger Goran Stojanovic, efter premiärmatchen mot Brasilien som slutade med seger 28-23 för Qatar.

Han förstår inte kritiken mot att spelarna anslutit till landslaget för pengar. Enligt uppgifter till Sportbladet får vissa av spelarna i Qatars landslag runt 300 000 kronor i månaden för att spela för Qatar.

-Det här är vårt jobb. Vi måste försöka få ut så mycket som möjligt av det.

Storslagen invigning

Premiärmatchen föregicks av en storslagen invigning som hölls inför fulla läktare. Från officiellt håll var alla 15 300 biljetter till matchen sålda men så fort musiken tystnade försvann de flesta från läktarna i Lusail Multipurpose Arena, en av tre hallar som byggts specifikt för mästerskapet. Stämning bjöds det dock på ändå, tack vare den från Spanien influgna hejaklacken som den qatariska organisationen betalar för att heja fram Qatar under VM.

Människorättsorganisationer världen över har under flera år kritiserat att mästerskap efter mästerskap läggs i Qatar, både på grund av den bristande säkerheten och att de gästarbetare som kommer till landet blir hårt styrda av sin arbetsgivare. Stiftelsen Walk Free som arbetar mot slaveri rankar Qatar som det fjärde värsta landet i världen.

Trots det bedyrade Internationella handbollsförbundets ordförande Hassan Moustafa i sitt invigningstal att inga gästarbetare kommit till skada under byggandet av VM-arenorna.

Det hade han fått bekräftat, sade han.