Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kritiserade Daniel Ståhls byxor – anmäls nu själv

Lördagens SM-final i diskus blev en känslostark historia. Axel Härstedt tyckte att Daniel Ståhls shorts inte följde regelboken och psykade medtävlare – nu är han själv anmäld till friidrottsförbundet.

Resultatmässigt det inget snack om saken. Daniel Ståhl vann sedvanligt SM i diskus med 68,74 före träningskamraten Simon Pettersson på 64,73.

Känslomässigt var det en desto mer spännande eftermiddag. Bronsmedaljören Axel Härstedt, som kastade 58,77, rörde nämligen upp känslor bland sina medtävlare.

Enligt Expressen ska han ha vänt sig till domaren Anna Forsberg under tävlingarna för att påpeka att Daniel Ståhl hade en reva i sina byxor.

– Precis innan Daniel ska göra sitt första kast så kommer Axel och protesterar för att Daniel har en reva i byxan. ”Han kan inte kasta i trasiga tävlingskläder”, säger Axel. Jag svarar att jag inte kan stoppa Daniel från att göra sitt kast, men till nästa kast vill jag att Daniel åtgärdar det där. Regelboken säger nämligen att kläderna ska vara hela och rena.

Expressen: Och sen tog han på sig ett par shorts?

– Ja, och det godkänner jag. Men Axel fortsätter ändå att protestera mot det här. Och han kommer fram till mig igen efter tre omgångar, för då har Daniel två kryss och hans enda godkända kast är det här första kastet. Då ber jag Axel sluta och säger åt honom att lämna in en skriftlig protest efter tävlingen.

Enligt Anna Forsberg kom flera tävlande fram och klagade på Axel Härstedts beteende under finalen, bland annat ska han ha utsatt konkurrenter för psykningar och uppvisat ett osportsligt beteende. Anna Forsberg menar att hon aldrig varit med om en tävling med lika dålig stämning som lördagens final.

När Expressen pratade med Axel Härstedt efter tävlingen var han fåordig.

– Det var ingenting, ingenting som påverkade prestationen. Det spelar ingen roll, säger Härstedt.

Härstedts beteende ska vara anmält till förbundet, det skriver kastaren Jakob Gardenkrans på Instagram.

Visa det här inlägget på Instagram

❗️Då det kommer spekuleras kring vad som skedde idag på SM i Uppsala och att jag är otroligt ledsen vill jag endast ge mitt statement och lätta på tyngden över mitt bröst❗️ Jag är otroligt glad över att göra ett svenskt mästerskap på min nya hemmaarena i Uppsala. Strålande väder, bra motstånd och lyckan över att man är i superform i en SM final samma dag som man fyller år kunde inte hindra mig från att lämna arenan i gråt. Jag är otroligt ledsen över den låga nivå en medtävlande visade under tävlingens gång. Jag är i mitt livs form, och var redo att prestera, men tyvärr finns det människor som vill andra illa. Jag och mina träningskompisar är i den form att vi alla kan sätta personliga rekord, men det ville en annan tävlande hindra. Löjliga protester, otroliga mängder psykningar inför varje omgång, sinkan av tävlingens gång och en illvilja mot sina landsmän stod tyvärr på agendan under hela tävlingens gång. Det finns en vuxen människa som åker hem till sin hemstad idag med ett SM brons i handen som han erfordrades genom att förstöra för andra tävlande. Jag älskar friidrott. Jag älskar mångfalden. Jag älskar jämlikheten. Jag älskar att det finns något för alla. Jag älskar att alla kan lyckas trots olika förutsättningar. Jag älskar fair play. Men ikväll ligger jag på hotellet med en bitter smak i munnen. Idag var inte friidrott friidrott. Idag var friidrott något jag förkastar. Det som skedde på banan idag anmäls till förbundet i detaljerad form och jag hoppas verkligen att Svensk Friidrott agerar. Jag är bara en grabb som vill kasta diskus, men idag fick jag inte göra det.

Ett inlägg delat av Jakob Gardenkrans af Hageby (@gardenkransjakob)

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.